Ruşii, încă nostalgici după URSS: Explicaţiile istoricilor şi ale sociologilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La 25 de ani de la destrămarea URSS, majoritatea ruşilor regretă prăbuşirea Imperiului Roşu, un sentiment puternic întreţinut de actuala putere de la Kremlin, care depune eforturi să reabiliteze trecutul sovietic, comentează AFP.

Întrebaţi dacă „regretă destrămarea URSS“, 56% dintre participanţii la un sondaj al Centrului Levada, efectuat la mijlocul lui noiembrie, au răspuns da, 28% nu şi 16% au evitat să se pronunţe.

„Amintirile legate de lipsuri şi sărăcie au dispărut în rândul persoanelor înaintate în vârstă. Totodată, o imagine idealizată a epocii sovietice serveşte drept comparaţie pentru a critica situaţia actuală“, explică rezultatele sondajului directorul Centrului Levada, Lev Gudkov.

În acelaşi timp, tânăra generaţie întâmpină dificultăţi în a-şi imagina ce a reprezentat, în realitate, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), condusă timp de 70 de ani de un partid unic (comunist, n. red.), cu ideologie marxist-leninistă, fără libertate politică sau religioasă şi însângerată de o represiune nemiloasă soldată cu milioane de morţi, fie împuşcaţi, fie epuizaţi în lagăre de muncă, fie exterminaţi prin înfometare.

„Tinerii dispun de o imagine influenţată puternic de nostalgia vechii generaţii sau de clişee ideologice vehiculate la televiziune“, îşi exprimă regretul Lev Gudkov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...