„La Banca Naţională au parvenit două cereri de la persoane fizice rezidente referitor la obţinerea permisiunii prealabile scrise pentru dobândirea cotei în capitalul social al BC Moldova Agroindbank şi o cerere de la o persoană juridică rezidentă privind majorarea cotei în capitalul social", se menţionează într-un răpuns al BNM.

Nicio cerere nu corespundea cerinţelor

Totodată, instituţia precizează că „din motivul necorespunderii cerinţelor stabilite prin Legea instituţiilor financiare, primele două cereri au fost respinse, iar cea de-a treia a fost restituită".

Autoritatea bancară nu a oferit alte detalii referitor la identitatea persoanelor şi a acţionarului de la Agroindbank care au fost cei mai mai interesaţi în cumpărarea acţiunilor celei mai mari bănci din Moldova.

În acelaşi timp încă pe 16 decembrie, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) într-o şedinţă secretă (nu este nicio informaţie pe pagina instituţiei) a adoptat o decizie de prelungire pentru încă jumătate de an a termenului de vânzare a acţiunilor băncii. 

CNPF îşi argumentează decizia prin cererea în acest sens adresată de BNM pe 13 decembrie 2016.

Totodată CNPF a schimbat şi locul unde vor fi tranzacţionate cele peste 41% din acţiuni ale MAIB, care anterior au fost scoase la Bursa de Valori a Moldovei.

Astfel, acţiunile vor tranzacţionate pe „piaţa reglementată şi/sau prin sistemul multilateral de tranzacţionare".

În plus, CNPF a specificat că „dacă acţiunile nou-emise nu au fost vândute [Mare orizontal pagini articole deschise -- arta] sau au fost vândute parţial, organul executiv al emitentului, în termen de 15 zile calendaristice de la expirarea acestui termen, va lua decizia de achiziţionare a acţiunilor nevândute în scopul reducerii capitalului social la valoarea nominală a acestora, prin anularea acţiunilor respective şi transferul acestor mijloace băneşti foştilor deţinători".La finele lunii septembrie 2016, Moldova-Agroindbank a scos la vânzare la Bursa de Valori a Moldovei acţiuni ordinare nominative nou emise de clasa I la un preţ de circa 450 de milioane lei

În total, e vorba de 41% din acţiunile MAIB, deţinute de un grup de peste 20 de acţionari anulate la începutul lui 2016.

Asta după o serie de atacuri raider şi după ce la începutul lunii martie, BNM a stabilit că ei acţionează concertat în raport cu MAIB şi au achiziţionat anterior o cotă substanţială în capitalul social, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a instituţiei de reglementare.

În consecinţă proprietarii au fost obligaţi să le vândă, iar apoi după ce acţiunile nu au fost tranzacţionate acestea au fost anulate.

Potrivit unor surse aceste acţiuni ar fi aparţinut omului de afaceri Veaceslav Platon, care le controla prin persoane proxy.