Potrivit şefului Direcţiei de supraveghere a comerţului din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Sergiu Sârghi, oamenii trebuie să acorde o atenţie deosebită la vitrinele frigorifice în care sunt păstrate produsele alimentare, la ambalaje şi etichete. ANSA atestă o frecvenţă mai mare de contrafacere a produselor comparativ cu anii precedenţi. Când aleg carne, consumatorii sunt îndemnaţi să verifice şi ştampila care atestă controlul sanitar-veterinar. „Coaja oului proaspăt trebuie să fie integră, curată, fără pete şi fără miros nespecific”, a spus reprezentantul ANSA, într-o conferinţă de presă.

Şeful Direcţiei de investigare a fraudelor economice din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Andrei Bahuş, a declarat că, în ajunul sărbătorilor, se majorează substanţial fluxul de mărfuri şi produse alimentare comercializate, care nu întotdeauna au acte de provenienţă şi nu întotdeauna corespund calităţii stabilite. O problemă majoră o constituie produsele pirotehnice, care necesită o atenţie deosebită la transportare, depozitare, dar şi utilizare.  Se impune respectarea cu stricteţe a unor reguli  de securitate. „În acest context, recomandăm să achiziţionaţi produse pirotehnice doar în unităţile comerciale licenţiate, fapt care garantează calitatea lor, dar şi să respectaţi cu stricteţe regulile de utilizare a acestora”, a spus Andrei Bahuş.

Poliţia şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului vor întreprinde o serie de acţiuni pentru depistarea cazurilor de contrafacere a produselor alimentare, mărfurilor industriale, articolelor pirotehnice, fapt care prejudiciază interesele economice ale statului şi pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.