Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „De ce bogaţii scapă mereu?”

„De ce bogaţii scapă mereu?”

Cu ceva timp în urmă, întrebarea din titlu îi era adresată de jurnaliştii din România Laurei Codruţa Kovesi, acum procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Atunci, Laura Codruţa Covesi a răspuns simplu: „Întrebaţi instanţele”.

Peste câteva zile, şefa de la DNA vine la Chişinău, răspunzând, parcă, la îndemnul unor forţe politice de la noi care cereau „DNA, treceţi Prutul!”. În ultimul timp, numele ei este tot mai frecvent rostit în R. Moldova. Uneori, ai impresia că oamenii de aici îi duc dorul şi nu pentru că doamna ar iubi în mod special Basarabia sau pentru că ar intenţiona să încerce şi aici combaterea corupţiei, aşa cum procedează în România, ci pentru că s-au săturat de promisiuni deşarte, legate de excluderea acestui fenomen nociv din societate.

Aici oamenii o aşteaptă, deşi mulţi cunosc prea puţine despre ea. După ce a numit-o în funcţie, ex-preşedintele României, Traian Băsescu, povestea într-un interviu de ce a decis că anume Codruţa Kovesi poate face faţă acestei funcţii. „Era femeie şi eu eram pornit pe promovarea femeilor; Era tânără, avea doar 33 de ani; Era sportivă şi asta îmi sugera că e tare, că e competitivă; Avea dosarele, atâtea câte erau, dar neinfirmate de instanţă”. Avem astăzi, în R. Moldova, o astfel de persoană care ar lua în mâini combaterea corupţiei şi care ne-ar răspunde exact la întrebarea „De ce bogaţii scapă mereu?”? Ar fi promovată de şeful statului, dacă ar fi identificată?

Dar, să revenim la vizita de săptămâna viitoare. Şefa DNA vine la Chişinău la invitaţia premierului Chiril Gaburici, deci, într-o vizită oficială. De obicei, în timpul unor astfel de vizite, presa nu prea reuşeşte să adreseze întrebări similare celei din titlu, deşi, în special acum, în R. Moldova, foarte mulţi ar vrea să afle un răspuns la această întrebare, în contextul situaţiei de la noi.

Aşa cum şefa DNA va veni la invitaţia premierului, puţin probabil că jurnaliştii o vor putea aborda la subiecte precum spălarea de bani din băncile R. Moldova, sau cele legate de licitaţiilor trucate, practicate, de jos în sus, în toate sferele de la noi, sau în legătură cu dosarele tari, care stagnează în instanţe, până când lumea uită de ele. Sau despre evadarea ex-ministrului Gheorghe Papuc, din sala de judecată, înainte de pronunţarea unei sentinţe de condamnare. Sau despre dispariţia fostului poliţist, Ion Perju, condamnat pentru omorul lui Valeriu Boboc, în noaptea de 7 aprilie 2009. Şi studiile premierului, „garnisite” cu acte suspecte, nu vor putea fi abordate, pentru că anume el, premierul, va fi gazda principală a şefei DNA, iar acest statut, de gazdă, îi va permite să decidă cine anume şi la ce distanţă se poate apropia de oaspetele său, râvnit de atâta lume de aici.

Potrivit premierului Gaburici, Laura Codruţa Kovesi se va întâlni cu directorul CNA, Viorel Chetraru, cu preşedintele CNI, Anatolie Donciu, cu ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, cu ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, cu alţi responsabili din domeniu. Niciun cuvânt despre presă sau despre societatea civilă. În schimb, în ajunul vizitei, pe 15 mai 2015, este planificată o şedinţă cu reprezentanţii societăţii civile, pentru a fi discutate subiecte ce ţin de combaterea corupţiei, reformele instituţiilor de ocrotire a normelor de drept, pentru a fi identificate cele mai stringente probleme, dar şi soluţii pentru acestea. Şi în acest comunicat oficial nu se spune niciun cuvânt despre cine anume, în opinia premierului, reprezintă astăzi societatea civilă din R. Moldova. Cu cine va discuta? De la cine se va informa despre corupţie şi despre activitatea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept? Deocamdată, putem doar presupune.