Obiceiuri bizare de Crăciun din întreaga lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În alte părți ale lumii întâlnim tradiții ciudate și bizare de Crăciun, la care nu ne-am aștepta.

Crăciunul înseamnă sărbătoare, oferire și primire de cadouri, colinde și mese bogate. Sunt atât de multe elemente diferite care contribuie la sărbătoarea Crăciunului: sarmalele, cozonacul, atârnarea șosetelor roșii, lăsarea prăjiturilor și a laptelui pe masă pentru a-i cinsti pe Moș Crăciun și pe renii săi, deschiderea cadourilor sub brad și distracția alături de membrii familiei și a prietenilor.

Sau cel puțin asta înseamnă pentru cei mai mulți dintre noi. Însă în alte părți ale lumii întâlnim tradiții ciudate și bizare, ori măcar pentru noi par așa.

Împodobirea bananului (India)
În India, numai 2,5% din populație este creștină. Creștinii de aici oferă cadouri și au masa încărcată cu bunătăți ca și în restul lumii, însă din cauza că în India nu se găsesc brazi ori pini pentru a fi decorați, de obicei, împodobesc un banan sau un mango. De asemenea, frunzele acestor pomi sunt folosite pentru decorarea caselor.

Aruncă pantoful și te căsătorești (în Cehia și Slovacia)
Dacă nu dorești să petreci încă un Crăciun singură atunci încearcă asta: stai cu spatele la ușă și aruncă pantoful peste umăr chiar în ziua nașterii Domnului. Dacă pantoful aterizează cu vârful către ușă – felicitări, te vei căsători în curând. Însă nu știi cât va trece până să îl întâlnești pe Făt Frumos.

Kentucky Fried Christmas (Japonia)
Așa cum în Moldova porcul nu poate lipsi de pe masă, pentru japonezi asta înseamnă o masă la celebrul Colonel. Încă de la începutul intrării sale pe piața niponă, în urmă cu peste 40 de ani, în mintea japonezilor KFC a fost asociat cu Crăciunul, tradiția trecând de la o generație la alta. Mai mult de 240.000 de strips sunt vândute în timpul sărbătorii Nașterii Domnului.

Prăjituri de Crăciun (Japonia)
Un alt aliment asociat în Japonia cu Crăciunul este prăjitura de Crăciun. Aceste dulciuri făcute din smântână, ciocolată și căpșuni sunt comandate cu câteva luni înainte de sărbătoare și sunt mâncate în Ajunul Crăciunului. Orice prăjitură care nu este vândută după 25 este nedorită. Tocmai de aceea, femeile japoneze singure care au peste 25 de ani se numesc prăjiturele de Crăciun.

Amintirea de Crăciun
În noaptea de Ajun, familiile din Finlanda merg la mormintele strămoșilor unde duc lumânări aprinse în memoria celor decedați. Chiar și cei care nu au rude îngropate în apropiere merg la cel mai aproape cimitir pentru a depune lumânări în onoarea celor apropiați lor, care au dispărut dintre cei vii și se odihnesc în alte morminte. Tocmai de aceea, în Finlanda, în Ajun cimitirele sunt luminate.

De asemenea, pe meșe sunt lăsate bucate, iar membrii familiilor dorm pe jos lăsând păturile goale, astfel încât morții care îi vizitează să aibă o masă bună și un loc în care să se odihnească.

Crăciun pe role (Venezuela)
În capitala țării, Caracas, în noaptea de Ajun, înainte de a se băga în pat copiii își leagă de degetul mare al piciorului un șiret al cărui capăt este lăsat să atârne afară, pe fereastră. Partea amuzantă este că în dimineața zilei Nașterii Domnul străzile sunt închise pentru mașini (până la oră 8:00 a.m.) pentru cei care vor să ajungă la Biserică pe role.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...