De ce păsările au cioc, nu dinţi? Acest dinozaur ar putea fi cheia pentru a răspunde la întrebare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oamenii de ştiinţă au descoperit în China 13 schelete de dinozauri care ar putea conduce la o descoperire fără precedent.

E vorba de specia Limusaurus, care a trăit acum 154 de milioane de ani, arată CNN.

Specialiştii au analizat rămăşitele şi au descoperit că aceşti dinozauri aveau dinţi când erau mici, care cădeau odată ce înaintau în vârstă şi nu mai creşteau niciodată la loc.

Descoperirea ar putea face lumină în ceea ce priveşte modul în care păsările au ajuns să aibă cioc.

Grupul găsit în groapa de noroi din China era compus din animale de vârste diferite, de la pui la tineri şi adulţi.

„La început am crezut că e vorba de dinozauri diferiţi – unii cu dinţi şi alţii fără, aşa că i-am tratat iniţial ca specii diferite. Însă ulterior ne-am dat seama că se aseamănă foarte mult şi am găsit dovezi că, odată cu înaintarea în vârstă, le-au căzut dinţii şi nu le-au mai crescut la loc”, a explicat Wang Shuo, cea care a condus echipa de cercetători.

Schimbarea dramatică în anatomia lor sugerează că creaturile erau omnivore când se năşteau, deci mâncau şi plante şi carne, însă după o perioadă deveneau exclusiv vegetariene.

Wang susţine că e pentru prima dată când se observă un astfel de comportament la reptile, respectiv la dinozauri.

La rândul său, James Clark, care a făcut şi el parte din echipa de cercetători, a precizat că această cădere a dinţilor poate fi o explicaţie pentru motivul pentru care păsările au cioc în prezent.

„Descoperirea sugerează un mecanism prin care se inhibă dezvoltarea dinţilor – ceea ce este o cale imediată către dezvoltarea unui cioc”, arată specialistul.

În plus, dinozaurii din specia Limusaurus aveau şi un membru anterior care poate fi precursorul aripilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...