Planul înfricoşător al Facebook pentru următorii 10 ani, care ar putea schimba modul în care percepem realitatea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mark Zuckerberg, fondatorul celei mai mari reţele de socializare din lume, are un plan ambiţios pentru următorii 10 ani, care ar putea schimba modul în care percepem şi definim realitatea – tocmai de aceea e înfricoşător.

Să nu uităm că, de fapt, există două Facebook-uri: unul e reţeaua de socializare, folosită de peste un miliard de oameni din întreaga lume, iar al doilea se ocupă de construcţia unor drone uriaşe cu laser, creiere artificiale şi alte lucruri care par rupte din filmele SF.

Dar jurnalistul Matt Weinberger susţine într-un editorial publicat de Business Insider că poate ar fi cazul să nu le mai tratăm separat.

În acest an, Mark Zuckerberg a prezentat publicului larg planul pe următorul deceniu al companiei sale, ce include inteligenţa artificială, realitate virtuală şi interconectarea tuturor lucrurilor din viaţa noastră.

De asemenea, de curând a prezentat şi un proiect personal, anume asistentul virtual care îi controlează casa.

Bine aţi venit în anul 2026

Pe de o parte, viziunea şefului Facebook pentru 2026 sună interesant, mai ales că nu vom mai fi limitaţi de distanţă pentru a interacţiona direct cu oamenii.

Asta pentru că îi vom întâlni graţie realităţii virtuale (VR). În plus, casierii vor fi înlocuiţi cu programe dotate cu inteligenţă artificială, vom vorbi cu avatare şi vom purta ochelari VR mai tot timpul.

Pentru Facebook, toate acestea reprezintă o evoluţie normală, căci deviza companiei este să aducă oamenii mai aproape.

Însă compania lui Zuckerberg a întâmpinat câteva probleme în acest an, pe care merită să le trecem în revistă.

În ultima vreme, reţeaua de socializare a fost criticată pentru răspândirea ştirilor false, în special în contextul unor evenimente importante, precum alegerile prezidenţiale din SUA. Aşa că începem să ne punem întrebarea dacă Facebook nu are cumva un rol mai mare decât să fie un instrument de comunicare şi ne influenţează viaţa, ce citim şi poate şi cum gândim.

Citeşte şi: Facebook va începe marcarea ştirilor false cu etichete de avertizare, pentru a combate fenomenul care a sprijinit campania lui Trump

În lumea dominată de realitate virtuală, pe care Facebook începe să o construiască, compania va putea efectiv să controleze ce vedem şi ce experimentăm. Algoritmii săi misterioşi ar putea funcţiona într-un mod în care nu ne putem imagina deocamdată şi vor interacţiona direct cu simţurile noastre.

Iar toate aceste lucruri stârnesc unele motive de îngrijorare. De exemplu, în noiembrie, un bug a afectat milioane de utilizatori – inclusiv pe Zuckerberg – care au fost declaraţi morţi pe reţeaua de socializare. Când se întâmplă pe un ecran, e doar deranjant. Dar când aşa ceva se va întâmpla atunci când Facebook va fi mult prea implicată în vieţile noastre, un crash de asemenea amploare ar putea avea consecinţe grave.

Cum ar fi dacă o eroare Facebook a realităţii virtuale va duce la dispariţia unor oameni din câmpul tău vizual? Sau dacă vom vedea persoane care nu sunt acolo? Sau dacă nu vei mai putea comunica deloc cu restul, căci nu te vei mai putea face înţeles?

Sau dacă cei care nu îţi împărtăşesc opiniile vor dispărea cu totul din viaţa ta?

E o teorie ciudată şi SF, însă trăim într-o lume care devine tot mai ciudată şi mai SF. Mai ţineţi minte că acum câţiva ani Facebook părea doar o jucărie cool, iar acum a devenit un automatism să intri pe reţeaua de socializare să vezi ce se mai întâmplă pe-acolo? În plus, evenimentele recente au creat dezbaterea dacă Facebook e şi o unealtă politică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...