04:53:16 24.04.2024
Stiri

Primari și comisari

Opinii 15.05.2015 09:00 Vizualizări1966 Autor: Vasile Gârneț
Primari și comisari


Contre-jour // „Sloganul doamnei Greceanîi, „Eu voi face ordine în Chișinău!”, e cam scorțos, milităros, de femeie-comisar în genul Alexandrei Kollontai”

Bulevardul Mircea cel Bătrân, acolo pe unde îmi fac plimbările în „paradisiaca” zonă folclorică Ciocana, a fost invadat de cortulețe roșii ale socialiștilor lui Dodon, unde ți se oferă ziare și pliante cu Zinaida Greceanîi, candidat la primărie.

Materialul propagandistic este împărțit generos de niște pensionare care te abordează în limba rusă (cunoașteți stilul: lipsă totală de complexe, ton familiar-apodictic, apelativul „ei, vî, molodoi celovek!”). Activistele te asigură că doamna Greceanîi este cel mai bun candidat – o femeie sensibilă, o profesionistă cu mare experiență politică, o gospodină inimoasă, care va avea grijă să nu ne lipsească nimic. Da, o fi așa, le replic, numai că sloganul doamnei Greceanîi, „Eu voi face ordine în Chișinău!”, e cam scorțos, milităros, de femeie-comisar, revoluționară în genul Alexandrei Kollontai.

Și cum eu le-am ascultat răbdător, simulând un interes neprefăcut pentru pledoariile lor (dialogul era inevitabil!), le-am spus câte ceva, potolindu-le elanul: „Doamna Zinaida Greceanîi a fost ministru și prim-ministru la comuniști, pe care i-a trădat. Nu v-a făcut și nu ne-a făcut viața mai bună din aceste înalte funcții de stat. Iar în aprilie 2009, când cu incendierea clădirilor din centrul orașului, șefa Guvernului, „profesionista” Zinaida Greceanîi, a amenințat că poliția va trage cu gloanțe de război în tinerii protestatari... N-a tras cu gloanțe sau nu cu foarte multe gloanțe (am avut doar un singur mort în PMAN, Valeriu Boboc), dar a asistat pasivă când tinerii erau torturați în comisariate de poliție și în pușcării. Sunt acestea fapte ale unei „femei sensibile”?”…

Agitatoarele m-au ascultat cu o expresie de revelație pe chip. „Nu poate fi adevărat!”, mi-au zis. Și parcă lăsând loc pentru dubiu, din prudență, mi-au spus că ele doar împart ziarul socialiștilor, dar nu sunt membre de partid. Tocmai în acel moment și-a intrat în rol „contra-propagandistul democratic” de pe Aleea Mircea cel Bătrân – un cetățean care pândea în preajma cortului „victimele manipulărilor socialiste” și avea grijă să le spună adevărul.

„Cu Dvs. n-am mult de lucru. Văd că știți că „Zina-Carabina” e un politruc de care Chișinăul n-are nevoie, dar altora trebuie să le scot câlții din urechi. Sănătate! Deci, votăm Dorin!”.

***

Miercuri, 13 mai, Voronin și-a lansat candidatul la Primăria Chișinăului – businessmanul Vasili Chirtoca. I-a atacat, cu un limbaj colorat, pe adversarii comuniștilor, iar pe actualul primar general, Dorin Chirtoacă, și pe unchiul acestuia, Mihai Ghimpu, i-a persiflat pentru faptul că nu au copii. O logică primitivă, rapid amendată pe rețelele de socializare, unde bătrânului general i s-a spus în față că cei fără copii vor fura mai puțin, nu atât cât a jecmănit Voronin R. Moldova pentru fiul său Oleg și pentru nepoți. Nici Dorin Chirtoacă nu i-a rămas dator lui Voronin și a postat pe Facebook un adevărat rechizitoriu, mânios, presărat cu rusisme, ca să înțeleagă și generalul „bădăran și soldafon”, cel care recurge, în mod laș, la atacuri la persoană...

Candidatul comuniștilor, Vasili Chirtoca, cel care și-a făcut averile din mega-escrocheria „privatizare cu bonuri patrimoniale” și apoi și le-a sporit pe vremea guvernării PCRM, are un schelet în dulap, cu siguranță, nu singurul: „Afacerea Škoda” și răfuiala cu ziarul „Timpul”, pe care a vrut să-l închidă. Și pentru că n-a reușit, presa a scris că oamenii lui Chirtoca au pedepsit-o cu ranga pe jurnalista Alina Anghel, cea care a făcut investigația. O reputație nu tocmai „ofertantă” pentru postul de primar și, să sperăm, vorba poetului, că „memoria va reveni” și că vom fi lucizi în cabina de vot.

Așadar, pe 14 iunie vom avea de ales între primari, comisari și „mânuitori de rangă”. Și stați că încă n-am aflat ce ne propune „omul lui Renato”, dar și ceilalți candidați, care se lansează mai greu în campanie.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md