Social

Economia tenebră şi migraţia forţei de muncă afectează bugetul asigurărilor sociale

Laura Grecu a subliniat că ritmul acumulărilor contributive este net inferior ritmului de creştere a cheltuielilor pentru prestaţiile sociale, ceea ce creează disproporţii considerabile. Respectiv, deficitul bugetului de asigurări sociale se acoperă de bugetul de stat (1340,6 milioane lei). Sustenabilitatea sistemului de pensii este influenţată de numărul populaţiei active şi al persoanelor ocupate, care s-a majorat, corespunzător, cu 1,5% şi 3,3%, în timp ce numărul total al pensionarilor s-a mărit cu 3,1%, iar cheltuielile pentru plata pensiilor – cu 16,9%. Astfel, raportul dintre contribuabili şi pensionari constituie 1,24 (numărul persoanelor asigurate la sistemul de pensii reprezintă 846 de mii de persoane din 70,3% din populaţia ocupată participantă la sistemul asigurărilor sociale de stat).

O altă problemă ţine de sectorul economiei tenebre, care constituie estimativ 30%-40%, iar consecinţele grave ale acestui fenomen se resimt nu numai în sistemul de asigurări sociale, dar şi în alte sectoare ale societăţii. Recentele sondaje ale populaţiei ţării, indică faptul că în anul 2014 aproape 33% din populaţia activă a Moldovei a fost angajată informal la locul de muncă de bază. De cele mai multe ori angajarea informală a lucrătorilor se efectuează în întreprinderile agricole – unde mai mult de 70% din angajaţi primesc salarii ,,în plic”.

Laura Grecu a mai spus că, începând cu 1 aprilie 2017, va fi aplicată o nouă formulă de calculare a pensiei, care înlocuieşte modalitatea de calcul în vigoare, considerată deosebit de complicată, neînţeleasă de cetăţeni şi care necesită implicarea lor în colectarea mai multor acte justificative (certificare de salarii, extrase din ordine etc). Noua formulă va asigura interdependenţa dintre contribuţiile sociale achitate şi mărimea viitoarei pensiei. Noua formulă reprezintă un mecanism transparent şi simplu de administrat, subliniază preşedintele CNAS. În acelaşi timp, persoanele vor confirma doar stagiul de cotizare realizat până la 1 ianuarie 1999, nefiind necesară prezentarea certificatelor de salariu şi a altor documente. De asemenea, la dispoziţia plătitorilor de contribuţii sociale urmează să fie pus un calculator online al pensiei, care îi va permite persoanei să-şi calculeze cu aproximaţie mărimea viitoarei pensii.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *