Hoţi selectivi, reţinuţi de poliţie! Furau plăcuţele doar de la maşinile de peste hotare. Ce recompensă cereau

Membrii unui grup infracţional, specializat în furtul plăcuţelor de înmatriculare a maşinilor, au fost reţinuţi de oamenii legii. Astfel, este vorba despre trei bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 28 ani şi 37 ani, originari din Calaraşi, care furau plăcuţele de înmatriculare, dar doar de la automobilele înregistrate peste hotarele ţării.

Schema infracţională era bine chibzuită şi presupunea ca proprietarii trebuiau să achite banii doar prin transfer în Federaţia Rusă.

Până în prezent forţele de ordine au acumulat probe şi au demonstrat că cei trei au săvârşit cel puţin 5 furturi în oraşul Călăraşi, precum şi 8 cazuri analogice pe teritoriul capitalei. Oamenii legii austabilit că în schemă era implicat şi un taximetrist, el având rolul de stabilire a automobilelor înregistrate peste hotare şi sustragere a plăcuţelor.

În cadrul audierilor bănuiţii au declarat cu lux de amănunte detaliile săvârşirii furturilor de plăcuţe, precum şi modalitatea de a obţine banii de la proprietarii automobilelor.

Astfel, victima depista pe parbriz un bileţel, în care era indicată procedura de achitare a celor 2000 de lei în schimbul numerelor de înmatriculare. Proprietarul trebuia să achite banii doar prin transfer în Federaţia Rusă, după care era informat prin mesaj, locul unde au fost ascunse numerele de înmatriculare.

Fiind efectuate percheziţii autorizate la domiciile lor, poliţiştii au depistat mai multe plăcuţe de înmatriculare furate, un pistol păstrat ilegal, telefoane mobile cu care planificau acţiunile criminale, purtători electronici cu informaţii şi cartele sim. În prezent ei sunt cercetaţi penal pentru furt şi şantaj.

Conform legislaţiei penale în vigoare bănuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 ani până la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.