Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În grija cui au rămas…

În grija cui au rămas cei doi copii a căror mamă a murit după operația cezariană

Fetița de trei ani și băiețelul de numai două săptămâni, care au rămas orfani acum o lună, după ce mama acestora a murit pentru că nu i-a fost acordată asistența medicală necesară după naștere, vor avea o familie. Verișoara femeii decedate a acceptat să înfieze copiii, iar acum sunt întocmite actele pentru procedura de adopție. Până atunci, băiețelul este internat în Secția Pediatrie a Spitalului raional Căușeni, iar fetița se află în grija concubinului mamei. Pentru ca minorii să nu ajungă la Centrul municipal de plasament și reabilitare pentru copii de vârstă fragedă și-a adus aportul parajurista Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din Căușeni,  Lilia Iavorschi. Aceasta a recunoscut însă că s-a confruntat cu împotrivirea medicilor, ignoranța oamenilor și lipsa de informare.

Acum o lună, la IMPS Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, D. V. a născut prin cezariană un băiețel. Din cauză că nu ar fi avut suma de 2000 de lei, cerută de medic, ea a fost externată peste numai patru zile, fără a-i fi înlăturate ațele de pe rană. A mers înapoi la Căușeni, sperând să primească tratamentul necesar, dar aici a fost programată abia peste o lună. La scurt timp însă, femeia a decedat, lăsând în urmă doi copii, o fetiță de trei ani și un băiețel de numai două săptămâni.

Cazul celor doi copii orfani ajunge la parajuristul comunitar

După decesul femeii, parajuristul, Lilia Iavorschi, care activează în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din Căușeni, a fost contactată de polițistul de sector pentru a merge la fața locului și a face o anchetă socială. Băiețelul de numai două săptămâni trebuia plasat urgent în spital, dar medicii de la IMSP Căușeni, susține Lilia Iavorschi, s-au împotrivit, refuzând să-și asume vreo responsabilitate în acest caz. Totuși, la insistențele parajuristului, nou-născutul a fost internat în secția pediatrie. Fetița, în tot acest timp, s-a aflat în grija concubinului mamei, care, din cauză că nu figura în niciun document ca fiind tatăl celor doi copii, nu poate pretinde la aceștia.

În doar patru ore a fost găsită familia extinsă

„Scopul nostru era să găsim urgent familia extinsă, dar nu să-i plasăm în centru”, a declarat Lilia, care afirmă că în cazul în care, timp de 24 de ore, nu se găsea familia, băiețelul trebuia dus la Centrul municipal de plasament și reabilitare pentru copii de vârstă fragedă, iar fetița primea statut de adopție. Parajuristul a obținut contactele verisoarei femeii decedate, care locuiește în Chișinău. Aceasta s-a arătat hotărâtă să ia copiii în grija sa.

Perfectarea documentelor pentru adopție

În prezent, parajurista oferă viitorului părinte consultație juridică și suport în perfectarea tuturor actelor necesare. După ce copiii vor ajunge în familie, Direacția Asistență Socială va trebui să verifice periodic dacă minorii se dezvoltă și cresc sănătos în noul mediu.

Potrivit Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, Lilia Iavorschi a reușit să intervină prompt și să rezolve într-un timp scurt cazul, deși are o experiență de numai două luni în calitate de parajurist comunitar. Lilia Iarnovschi crede că o mare parte din problemele existente ar putea fi soluționate, dacă nu ar fi ignoranța oamenilor și lipsa de informare.