PPEM, PCRM, PLDM și PL boicotează ceremonia de învestire a lui Dodon; Doar PD, PSRM și transfugii vor participa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ceremonia de învestire a lui Igor Dodon în funcția de președinte va fi boicotată de aproape toate formațiunile parlamentare, cu excepția PD-ului și a deputaților neafiliați.

Liderii PPEM, PCRM, PLDM și PL au anunțat că boicotează ceremonia de învestire a lui Dodon. Astfel, Dodon va fi onorat doar de prezența deputaților democrați și a transfugilor care fac parte din majoritatea parlamentară constituită în jurul PD, dar și de colegii din PSRM.

Președintele PPEM Iurie Leancă a anunță că Dodon a făcut mai multe declarații ce demonstrează că nu are capacitatea de a se ridica la înălțimea funcției obținute, astfel învestirea acestuia va fi boicotată.

„Eu și colegul Eugen Carpov nu vom participa la ceremonia de investire în funcția de președinte a lui Igor Dodon. Declarațiile din ultima vreme făcute de Igor Dodon, iresponsabile și pline de ură, denigratoare la adresa Uniunii Europene și a statului Republica Moldova, demonstrează clar că acesta nu are încă capacitatea de a se ridica la înălțimea funcției obținute”, se arată într-un mesaj al lui Leancă.

„Chiar dacă a câștigat aceste alegeri, Dodon nu vrea să înțeleagă că șeful statului trebuie să fie un model, să aibă un comportament exemplar, să îi unească pe cetățeni și nu să îi dezbine. Și cei care simt românește și cei care vor o mai mare apropiere de Rusia fac parte din aceiași societate și au nevoie de un conducător care să aducă liniște, prosperitate și încredere în ziua de mâine. Drept urmare, constatând faptul că Dodon nu a înțeles pe deplin responsabilitatea care îi revine datorită funcției sale, grupul deputaților #PPEM a decis să boicoteze ceremonia de investire, pentru a transmite în acest mod protestul față de acțiunile și declarațiile Președintelui ales”, se mai arată în mesajul lui Iurie Leancă.

La ceremonia de învestirea a lui Dodon nu vor participa nici deputații comuniști și liberal-democrați. Liderul fracțiunii PCRM din Parlament Inna Șupac a anunțat că ceremonia va fi boicotată, întrucât „comuniștii nu au recunoscut alegerile prezidențiale, iar acest președinte este nelegitim”.

La rândul său, Tudor Deliu a declarat că formațiunea liberal-democrată nu va participa la învestirea președintelui ales. De asemenea, liderul PL Mihai Ghimpu a anunțat în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului că fracțiunea pe care o conduce boicotează învestirea lui Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...