În premieră! Medicii de la Urgență au operat o tânără, împușcată în ochiul stâng

op5

Medicii Institutului de Medicină Urgentă au efectuat în premieră o intervenţie chirurgicală asistată cu ajutorul unui angiograf la nivelul globului ocular. Intervenţia a constat în înlăturarea unui corp străin (glonte sferic) cu ghidaj fluoroscopic (angiograf), penetrat în spaţiul retrobular al unei paciente de 33 de ani, împuşcată în ochiul stâng cu o armă de foc.

Pacienta a fost supravegheată şi monitorizată pe toată durata tratamentului medical. După 3 zile de spitalizare, ea a fost externată cu o dinamică pozitivă a stării sănătăţii.

Echipa medicală, din care au făcut parte oftalmologii Gheorghe Ivanov şi Veronica Chişca, a fost condusă de medicul Roman Smolniţchi, şeful Laboratorului Medicina Intervenţională al Institutului de Medicină Urgentă.

Ca metodă de tratament, angiografia este o intervenţie minim-invazivă nedureroasă, efectuată cu ajutorul razelor roentgen X, ce permite vizualizarea aspectului intern al vaselor de sange ale membrelor, organelor interne sau inimii.

Cazul descris pune începutul unei largi perspective de dezvoltare a chirugiei endovasculare, graţie echipamentelor medicale noi din dotare, cu care pot fi rezolvate non-invaziv cele mai complicate cazuri de traumatism şi boli arteriale periferice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente