Instituţiile internaţionale financiare au menţionat că iniţiativa promovată de guvernare conţine un şir de riscuri de integritate şi ar putea periclita măsurile de combatere a corupţiei.

„Încă studiem acest proiect împreună cu echipa. Vă asigur că suntem în contact strâns cu FMI şi Banca Mondială. Îngrijorările lor sunt şi îngrijorările noastre. Suntem în contact şi cu autorităţile privind această problemă”, a declarat Pirkka Tapiola la Europa Liberă.

Precizăm că proiectul de lege privind liberalizarea capitalului a provocat un val de critici în rândul societăţii civile din ţară, iar peste Prut a fost calificat drept „o amnistie fiscală controversată”. 

Şi principalii donatori ai Republicii Moldova nu au întârziat să vină cu reacţii. FMI şi Banca Mondială au atenţionat că proiectul prezintă un şir de riscuri de integritate şi trebuie revizuit semnificativ.

Reprezentanţii Băncii Mondiale au sugerat că deciziile care vor fi luate în acest caz vor juca un rol esenţial în oferirea suportului bugetar pentru ţara noastră. „La examinarea proiectului a fost constatat un şir de riscuri de integritate, despre care a fost informat Guvernul la 15 decembrie 2016. Dialogul cu autorităţile continuă şi există speranţa că noua lege nu va fi aprobată fără o revizuire semnificativă. Banca Mondială înţelege îngrijorările întemeiate ale societăţii civile şi va continua susţinerea reformelor de integritate spre beneficiul cetăţenilor de rând din Moldova”, se spune în declaraţia emisă de Banca Mondială.

De asemenea, reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Armine Khachatryan, a atenţionat astăzi că proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la „periclitarea măsurilor de combatere a corupţiei şi ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor şi fraudele”.