Serviciile speciale ale Federaţiei Ruse ţin o evidenţă a cetăţenilor din Ucraina, care călătoresc în mod regulat în Federaţia Rusă, prin intermediul bazei de date „Kaskad-Potok”. În zona de risc se află, în special, persoanele care traversează în mod constant graniţa ruso-ucraineană pentru afaceri, au rude în zonele de frontieră ale Rusiei sau deţin un autovehicul înmatriculat în Rusia.

Atunci când este declanşată baza „Kaskad-Potok, poliţiştii de frontieră ruşi extrag cetăţeanul ucrainean din fluxul general al călătorilor pentru a aştepta sosirea „personalului specializat”.

În cadrul anchetelor de la punctele de trecere, serviciile de securitate ruse îi intimidează pe cetăţenii ucraineni şi îi ameninţă că li se va interzice intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse. S-au înregistrat cazuri de extorcare de bani. Practic, ucrainenii sunt întrebaţi despre implicarea personală sau participarea rudelor la războiul din Donbas, despre situaţia socială şi politică din Ucraina şi cooperarea cu structurile SBU (Serviciului de Securitate al Ucrainei). De asemenea, reprezentanţii serviciilor speciale ruseşti confiscă şi verifică conţinutul şi contactele telefonului mobil.

Au fost înregistrate cazuri în care cetăţeni ai Ucrainei au fost ofertaţi să colaboreze cu serviciile de informaţii ruse sau se fac presiuni ca aceştia să admită că desfăşoară activităţi de informaţii în favoarea Ucrainei. Mulţi dintre ucraineni au vorbit despre folosirea forţei fizice.

În această privinţă, Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei recomandă cetăţenilor ucraineni să se abţină de la călătorii în Rusia.