Timofti regretă că a vorbit de rău despre Plahotniuc: „I-am spus că n-am avut dreptate și că politica e politică”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Nicolae Timofti recunoaște la final de mandat că și-ar fi dorit să facă mai multe lucruri în cei patru ani, când s-a aflat la șefia țării, însă mandatul său a fost unul „zbuciumat”, având un număr mare de guverne schimbate și alianțe destrămate.

Timofti recunoaște, totodată, că a făcut mai multe greșeli în timpul mandatului, una dintre acestea îl vizează chiar pe oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Nu pot spune ca sunt împlinit. Aș fi vrut sa fac multe lucruri, să se întâmple mai multe schimbări în Republica Moldova. Pot să spun că sunt mulțumit în primul rând că mi-am îndeplinit corect atribuțiile, în manieră constituțională, că am reușit să fiu un factor de echilibru și să nu permit derapaje grave în momentele de criză prin care a trecut țara în această perioadă. Nu trebuie să uităm ce zbuciumați au foști acești ani ai mandatului meu – un număr mare de guverne schimbate, alianțe destrămate; practic nu a existat niciun an liniștit. Am fost de câteva ori la marginea prăpastiei, dar am reușit sa ne salvăm în ultimul moment, iar eu sper că și unele dintre acțiunile mele au contribuit la acest lucru”, a declarat Timofti în cadrul unui interviu pentru Timpul.

Președintele mai spune că îi este greu să spună când a acționat bine și când nu, însă recunoaște că a făcut unele declarații fără să le verific suficient, atunci când Plahotniuc a fost propus la funcția de prim-ministru.

„Cu Plahotniuc am avut întotdeauna relații instituționale, dumnealui fiind unul dintre liderii politici aflați la guvernare. Acțiunile mele de atunci au reieșit din contextul tensionat în care mă aflam. Totodată, asupra mea se făceau presiuni enorme din mai multe părți. Mi-e greu să spun acum unde am acționat bine și unde nu prea. Au mai fost unele reacții ale mele, poate mai emoționale, generate de situațiile fierbinți în care ne aflam. Una dintre acestea îl viza chiar pe Plahotniuc, de care ați pomenit anterior. Și mă refer aici la situația când candidatura lui a fost înaintată la funcția de premier. Atunci am făcut unele declarații fără să le verific suficient înainte”, a recunoscut Timofti.

În context, acesta recunoaște că a fost dus în eroare, la o amenințare precum că se fac dosare familiei sale.

„Dacă vă amintiți, a fost o referință a mea la o anumită presiune pe care ar fi exercitat-o cineva asupra mea, la o amenințare precum că se fac dosare familiei mele (era vorba de fiul meu, de fapt). Am făcut aceasta declarație la emoții. Mai târziu am avut dovada că informația pe care de care dispuneam nu era adevărată, am fost indus în eroare de cineva foarte apropiat, din motive pe care nu vreau să le expun public. I-am spus ulterior și lui Plahotniuc ca n-am avut dreptate atunci și că politica e politică. M-am gândit că e bine să corectez acea eroare printr-o declarație publică, la o ocazie potrivită, precum este acest interviu. Cu atât mai mult că informația despre care vorbim a fost intens speculată, a fost subiect de dezbatere în spațiul public și a ajuns și la ambasadorii străini acreditați în Republica Moldova. Poate am mai luat și alte decizii neinspirate și timpul încă nu și-a spus cuvântul. Acum nu le realizez, dar, dacă se va întâmpla aceasta, nu voi ezita să le corectez, să recunosc că le regret”, a mai spus președintele Nicolae Timofti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...