Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chișinău, numit șef de direcție la Moldtelecom

Mariana Rață
22/12/2016
protv.md

Vladimir Botnari, fost comisar al municipiului Chișinău, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc, a fost angajat recent în calitate de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom.

Vladimir Botnari, pe care l-am contactat la numărul de fix de la noul loc de muncă, a refuzat să ne ofere detalii despre condițiile în care a fost angajat și care sunt atribuțiile sale de serviciu. În loc să ne răspundă, noul șef de direcție de la Moldtelecom ne-a luat l-a întrebări. „Pentru ce vă trebuie această informație, ce fel de investigație faceți? În ce funcție publică am fost eu? La Comisariat am fost cu zece ani în urmă. Chiar m-ați luat prin surprindere. Au trecut zece ani și pe voi acum vă interesează. În primul rând, eu nu vă cunosc. În al doilea rând, tot ce ține de angajarea mea la serviciu vă pot spune serviciile speciale de aici. De la ei veți afla de când lucrez, ce lucrez. Este serviciul de presă, direcția cadre. Eu nu știu cu cine discut. Dacă ați fi un om întâmplător din stradă și v-aș vedea la față, v-aș răspunde la toate întrebările”, a spus Vladimir Botnari, după ce am insistat că este angajat în cadrul unei instituții de stat.

Am contactat Serviciul de presă al companiei Moldtelecom. Irina Vicol, responsabilă de comunicare cu mass-media, ne-a solicitat să expediem o cerere în scris pentru a ne răspunde la întrebări. Am expediat cererea miercuri dimineață, revenind ulterior cu mai multe apeluri telefonice pentru a solicita informația. „Nu am reușit să obțin un răspuns. Am fost mega-implicată în activități importante în activitatea mea și nu am reușit să găsesc pentru dvs. un răspuns. Vă rog să mai așteptați”, ne-a comunicat ulterior Irina Vicol. Joi dimineața am revenit cu un nou apel telefonic și din nou am fost rugați să așteptăm.

Vladimir Botnari, fost comisar al municipiului Chişinău, a fost judecat, împreună cu Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne pentru neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șapte ani. Pe 30 iunie 2015 a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție, după ce judecătorii Curții de Apel Chișinău l-au condamnat pe Vladimir Botnari la doi ani cu suspendare, iar pe Gheorghe Papuc la patru ani de închisoare cu executare. Tot atunci celor doi le-au fost retrase gradele de general.

Presa a scris anterior și despre averea lui Vladimir Botnari. Potrivit Ziarului de Gardă, fostul comisar al Capitalei are viza de reşedinţă într-o casă de milioane, înscrisă pe numele fiicei sale cu doar o săptămână înaintea evenimentelor din aprilie 2009. Botnari mai deţine, împreună cu familia, o vilă de lux în comuna Tohatin, acolo unde este văzut adesea, alături de soţia sa.

Vladimir Botnari, originar din Zăzulenii Vechi, raionul Ungheni, a îndeplinit mai multe funcţii importante în perioada în care Republica Moldova a fost guvernată de către PCRM. A fost comisar la Făleşti, la Soroca, comandant al Brigăzii cu destinaţie specială Fulger, iar în 2002 a fost numit viceministru de Interne, unde l-a avut ca şef pe Gheorghe Papuc. Patru ani mai târziu, Botnari a plecat de la MAI, fiind angajat în calitate de şef de secţie în Agenţia pentru Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului, iar ceva mai târziu, în 2007, a fost numit viceministru al transporturilor. Ulterior, a fost numit comisar general al mun. Chişinău, funcţie pe care a deţinut-o până în 2009. Odată cu plecarea PCRM-ului de la guvernare, s-au terminat şi funcţiile pentru Vladimir Botnari.

În aprilie 2016 a fost ales un nou director al Moldtelecom. Concursul, petrecut departe de ochii presei, a fost câștigat de Dan Mitriuc. Ziarul Naţional a scris anterior că Dan Mitriuc, în vârstă de 31 de ani, a activat la Victoriabank iar, de-acolo, a fost propulsat în funcția de director adjunct responsabil de activitatea financiară în cadrul Căii Ferate a Moldovei. Acesta este ginerele Tamarei Andruşca, membru al Curții de Conturi, care a fost și director financiar al Prime Management, firma care administrează holdingul media al lui Plahotniuc.

 

 

Mariana Rață
22/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii