Parlamentul a ratificat astăzi acordul de finanţare semnat cu Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare şi a unui acord de împrumut încheiat cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ambele instituţii fiind membre ale Grupului Băncii Mondiale.

Banii sunt oferiţi în cadrul „Programului operaţiunii pentru politicile de dezvoltare în domeniul competitivităţii (DPO-2)”.

Aceştia vor fi utilizaţi pentru îmbunătăţirea predictibilităţii mediului de afaceri, crearea condiţiilor egale de concurenţă şi reducerea costurilor de conformare cu reglementările existente. De asemenea, resursele financiare sunt destinate consolidării stabilităţii sectorului financiar, promovării transparenţei şi îmbunătăţirii accesului la finanţe, dar şi pentru eficienţa şi echitatea investiţiilor publice, a subvenţiilor investiţionale în agricultură şi a asistenţei sociale.

Anterior, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, a declarat că este crucial să fie înlăturate interesele private în cadrul instituţiilor publice, având în vedere că acest fenomen împiedică dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
 
Moldova a devenit membră a grupului Băncii Mondiale în 1992 şi a beneficiat deja de peste 1 miliard de dolari alocaţi pentru implementarea a peste 60 de proiecte.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.