Ghimpu cere un „cadou” de la PD: Taxarea lui Dodon pentru declarațiile despre Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu cere pedepsirea președintelui ales Igor Dodon pentru declarațiile făcute vizavi de conflictul transnistrean.

Ghimpu se arată deranjat de faptul că Dodon a declarat recent că de războiul civil din Transnistria este vinovat Chişinăul, fiindcă şi-a dorit unirea cu România. Astfel, liberalul a propus, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, crearea unei comisii care să analizeze declarațiile președintele ales, care ar fi încălcat Constituția țării și Codul Penal.

„Dodon promovează și apără interesele Federației Ruse, nu ale Republicii Moldova. Eu am luptat pentru această independență. Constituția țării arată că statutul țării poate fi schimbat doar prin referendum și eu nu am încălcat nimic când am spus că vreau unirea cu România. Acum vorbesc despre declarațiile unui președinte ales, nu a unui candidat. El a sfidat societatea și pe cei căzuți pe câmpul de luptă. Dodon a încălcat și Codul Penal, declarând că noi am început războiul de pe Nistru. Rog procurorul general să verifice declarațiile acestuia”, a cerut Ghimpu.

În replică deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că și liberalul a încălcat Constituția, atunci când s-a pronunțat pentru unirea Republicii Moldova cu România. De asemenea, Batrîncea i-a amintit lui Ghimpu despre rezultatul rușinos obținut în cadrul scrutinului prezidențial.

„În campania electorală ați încălcat Constituția și mai multe acte normative ale Republicii Moldova, în primul rând prin declarațiile deschise privind lichidarea țării. Cetățenii v-au apreciat, cu 1%. Deprindeți-vă că sunteți o minoritate și respectați alegerea cetățenilor. Să aveți stimă față de un președinte ales constituțional”, a declarat Batrîncea.

Președinte de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, i-a recomandat liberalului să aștepte până când Dodon va deveni președinte „cu acte în regulă” și i-a propus discuții pe marginea proiectului.

„Nici nu știu cum să reacționez la acest dialog. Parcă și unii și alții au dreptate. Înțelegem că Ghimpu face o declarație aprinsă pentru socialiști, care vin cu o reacție și mai aprinsă. Dodon încă nu a intrat în funcție și noi facem comisie, sună cam delicat. Hai să-l lăsăm să intre în funcție, să facă niște declarații și apoi vedem. Declarațiile lui Dodon privind Transnistria au fost făcute din inerție, ca președinte de partid. Mâine se pun „pagoanele” și vom citi cu lupa toate declarațiile lui Dodon ca președinte”, a declarat Diacov, care i-a propus liberalului o întâlnire între cele două formațiuni pentru a discuta acest proiect.

Ghimpu a acceptat propunerea reprezentantului PD, declarând că așteaptă un cadou din parte formațiunii politice. „Faceți un cadou PL-ului”, a cerut Ghimpu.
„PD nu vă face niciun cadou pentru că, încă, nu e Crăciunul”, a fost replica lui Andrian Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...