Banca Mondială, îngrijorată de Legea liberalizării capitalului, promovată de majoritatea parlamentară. Sergiu Sârbu: „Au fost manipulări. Vom reveni asupra documentului”

Mariana Rață
22/12/2016
Capital

Banca Mondială susține că a constatat un șir de riscuri de integritate în cadrul proiectului de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, promovat de mai mulți deputați din majoritatea parlamentară, printre care și președintele Parlamentului Andrian Candu. Instituția financiară mondială afirmă că a informat Guvernul R. Moldova despre reținerile pe care le are față de acest proiect de lege încă pe 15 decembrie. În pofida răspunsului primit, pe 16 decembrie, Parlamentul a adoptat documentul în prima lectură.

„Experiența internațională arată că implementarea completării declarațiilor pe avere în strictă conformitate cu prevederile Pachetului de integritate adoptat anul acesta ar putea fi un instrument eficient în compaterea corupției. La examinarea proiectului nou însă noi am constatat un șir de riscuri de integritate, despre care am informat Guvernul la 15 decembrie, 2016. De asemenea, noi am menționat că noul Pachet de integritate ar putea fi un element determinant în ceea ce privește suportul bugetar oferit de Banca Mondială pentru Moldova în viitor. Noi continuăm dialogul cu autoritățile și ne așteptăm că noua lege nu va fi aprobată fără o revizuire semnificativă. Banca Mondială înțelege îngrijorările întemeiate ale societății civile și va continua susținerea reformelor de integritate, spre beneficiul cetățenilor de rând din Moldova”, se arată într-un comunicat de presă publicat ieri-seara pe pagina web a Băncii Mondiale.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, deputatul democrat Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului de lege, ne-a declarat că ei nici nu aveau de gând să adopte documentul în lectură finală înainte de a elimina orice fel de rezerve din partea partenerilor de dezvoltare față de proiect. „Noi  nici nu aveam de gând să forțăm nota și să adoptăm proiectele fără a ne consulta cu partenerii noștri de dezvoltare.  Noi i-am anunțat despre acest proiect de lege și de asemenea i-am anunțat că nu-l vom adopta până când nu vom avea expertiza din partea structurilor internaționale abilitate și până când nu vom modifica proiectul astfel încât să nu stârnească contradicții și suspiciuni”, a precizat Sârbu.

Întrebat de ce a fost nevoie să adopte documentul în prima lectură în condițiile în care existau multiple critici atât din partea societății civile din R. Moldova, cât și din partea partenerilor externi, deputatul a explicat că  prima lectură ține doar de tehnica legislativă. „În prima lectură se adoptă conceptul legii. Pentru lectura a doua se va veni cu amendamente pentru a perfecționa, dar conceptul va rămâne același. BM nu a menționat obiecții concrete, au menționat anumite rezerve cu privire la eficiența aplicării legislației ce ține de integritate. Dar noi vom demonstra și vom veni și cu amendamente. Nu are niciun impact asupra eficienței luptei împotriva corupției. Acest proiect de lege nu va afecta în niciun fel lupta cu corupția și integritatea. Au fost pur și simplu multe speculații și manipulări. Va trebui să comunicăm mai mult, să explicăm. Anul acesta nu mai reușim să revenim la proiect”, a conchis Sârbu.

Amintim că proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost dur criticat de experți și  societatea civilă din R. care cred că astfel se propune legalizarea corupției și sfidarea reformelor în domeniul luptei contra corupției. Și patru organizații neguvernamentale din România i-au cerut președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș, lui Liviu Dragnea, președintelui PSD, partid cu majoritate parlamentară după alegeri, și lui Nicușor Dan, liderul USR, formațiune aflată în opoziție, să suspende finanțarea pentru Republica Moldova dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta așa-numita lege pentru „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală”.

Ieri, europarlamentarul român Siegfried Mureșan l-a sesizat pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre riscurile grave pe care le comportă Legea privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, îndemnându-l să ceară explicații guvernării de la Chișinău despre necesitatea adoptării acestui document.

Mariana Rață
22/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii