După mai multe presiuni, puterea a renunțat la a mai vota legea amnistiei fiscale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legea amnistiei fiscale, promovată în mare grabă și votată de Parlament în prima lectură, nu va mai fi votată în acest an și în cea de-a doua, după ce societatea civilă din țară și de peste Prut, dar și europarlamentari, au cerut o amânare.

Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, legea „în a doua lectură nu va fi votată, până nu va exista o expertiză completă şi pozitivă din partea Fondului Monetar Internaţional, Banca Mondială, structurile europene”.

În acest caz a intervenit și Banca Mondială, care nu a oferit un aviz pozitiv.

„Banca Mondială nu spune că este împotrivă sau este pentru. Organizaţiile internaţionale de calibrul Băncii Mondiale vin cu expertiza legii şi spun: „Aşa ar trebui să arate legea”. Şi deja am primit şi o scrisoare cu propuneri şi obiecţii pentru a îmbunătăţi legea. Dar trebuie şi cetăţeanul să înţeleagă că este o intenţie de a trece de la acea economie tenebră, 30% pe care le estimăm noi în economia albă, pentru a creşte baza impozabilă şi pentru a avea impozite şi încasări la buget. Şi, în acelaşi timp, nu ţine de vreo declinare a responsabilităţii. Dar noi suntem în program cu Fondul Monetar Internaţional, noi avem cooperare cu Banca Mondială, noi suntem stat asociat la Uniunea Europeană prin Acordul de Asociere. Şi în niciun caz noi nu vom aproba legea, până nu vom avea expertiza de la toate instituţiile pe care le-am menţionat”, a declarat Candu.

Astfel, această lege nu va mai fi votată în a doua lectură. Cel puțin nu în acest an.

„Aceasta înseamnă, practic, procedural că abia prin februarie am putea să revenim, dar nu neapărat la vot. Foarte mult contează de expertiza pe care noi o vom avea şi discuţiile pe care le vom avea cu experţii internaţionali”, a mai spus Candu.

Amintim că, anterior, o parte din societatea civilă și politicieni din opoziție au criticat dur acest proiect, calificându-l drept o încercare a actualei guvernări de a „legaliza veniturile ilicite, inclusiv cele din jaful bancar”.

Ulterior o serie de ONG-uri de la București au cerut ca finanțarea Republicii Moldova să fie sistată dacă legea va fi votată, iar europarlamentarul român Siegfried Mureșan a cerut intervenția șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...