Amnesty International Moldova, îngrijorat de dosarele penale intentate unor avocați

Anticoruptie.md
21/12/2016
Politeka

Cazurile de anchetare penală a mai multor avocați implicați în apărarea inculpaților din dosare de rezonanță din R. Moldova provoacă îngrijorării, anunță Amnesty International Moldova. Organizația observă că avocații vizați în dosarele penale inițiate în ultima perioadă au criticat, în repetate rânduri, modul în care sunt instumentate dosarele în care sunt vizați.

„În cel puțin două dintre cazuri, există motive de a crede că investigațiile ar putea fi motivate politic. Este vorba de Ana Ursachi și Eduard Rudenco, ambii fiind avocați pe dosare de o considerabilă rezonanță politică, și anume cele ale lui Grigore Petrenco și Veaceslav Platon. Influiența politicului față de avocații exponenților opoziției nu este admisă potrivit standardelor internaționale de apărare a profesiei de avocat adoptate de către Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei”, se precizează într-un comunicat de presă al Amnesty International Moldova (AIM).

Recent, au fost intentate dosare penale și în privința avocaților, apărători ai drepturilor omului, Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi. Aceste dosare penale de asemenea trezesc bănuieli rezonabile cu privire la corectitudinea respectării legii procedurale, semnalează AIM. „Menționăm că statul Republica Moldova nu poate persecuta exponenții avocaturii. Statul trebuie să respecte imparțial și cu strictețe prevederile Congresului XVII al Națiunilor Unite din Havana, Cuba – 27.08.1990 „Cu privire la Prevenirea Crimelor și Tratamentul învinuiților” fără orice discriminare. Considerăm că organul de urmărire penală și autoritățile din Republica Moldova sunt obligate să aplice, cu bună credință, Consituția țării și legea, fără influiențe ale politicului sau încălcări ale obligațiilor internaționale asumate”, se mai arată în comunicat.

Amintim că Maxim Belinschi și Veaceslav Țurcan s-au pomenit cu dosar penal intentat de Procuratura raionului Râșcani pentru un pretins fals în declarații. Din 2012, Maxim Belinschi și Veaceslav Țurcan apără în instanță niște cetățeni moldoveni și unul din Statele Unite ale Americii, care, potrivit lor, au fost deposedați de moștenire. Pe parcursul reprezentării drepturilor moștenitorilor, apărătorii au stabilit că în schemă este implicat un angajat al Poliției. Cei doi avocați cred că prin deschiderea dosarului penal se dorește intimidarea lor. 

Și avocații Ana Ursachi și Eduard Rudenco s-au pomenit cu dosare penale pe care le califică drept presiuni politice.

Anticoruptie.md
21/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii