Dodon îi răspunde lui Timofti: „Pe final de mandat și-a dat seama că poate face declarații”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Pe sfârșit de mandat, domnul Nicolae Timofti și-a dat seama că poate fi președinte și poate face declarații”, a replicat președintele ales Igor Dodon la o scrisoare publică a lui Timofti, în care era apostrofat în legătură cu poziția sa față de Transnistria.

Timofti îl sfătuise pe Dodon să aibă o atitudine mai temperată în relația cu liderii separatiști și în declarațiile sale cu privire la Transnistria și la federalizarea Moldovei.

„Pe sfârșit de mandat, domnul Nicolae Timofti și-a dat seama că poate fi președinte și poate face declarații. Măcar în ceasul din urmă. Îi înțeleg starea psihologică. E dureros să pleci din cea mai înaltă funcție din stat fără a lăsa ceva marcant în urma ta. Cu excepția unui sac de medalii oferite”, a replicat Dodon.

Președintele ales îl acuză pe Timofti de incoerență și „lipsă de înțelegere a realității politice din Republica Moldova”.

„Dar nu mă miră. Așa e când nu ai ceva și nici nu știi ce nu ai. Și așa e când ai în aparat sau printre favoriți unioniști și antistataliști. Rămâne încă de văzut cum a ajuns domnul Timofti să aprobe un Guvern și un procuror general pe întuneric, noaptea, pe ascuns de cetățeni. Cum și-a permis să tacă atunci când se fura miliardul. Cum a aprobat alte lucruri antisociale”, a mai remarcat Igor Dodon.

Timofti susținea în scrisoarea sa că președintele Republicii Moldova, indiferent de zona politică de pe care ajunge la principala funcție în stat, trebuie să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționate nelegal în stânga Nistrului și să fie mai temperat în relațiile cu liderii separatiști de la Tiraspol, precum și în intențiile de a federaliza Republica Moldova

„Luările de poziție ale președintelui ales în urma scrutinului din 13 noiembrie curent au suficiente subtexte pentru a compromite stabilitatea în țară și unitatea națională. Este dificil, dar nu imposibil, să fii Președintele tuturor cetățenilor, să ții cont de doleanțele lor, dar, în același timp, să nu compromiți actul normativ și Constituția țării”, atenționează Timofti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...