Amnesty International, îngrijorată de intentarea dosarelor împotriva avocaţilor moldoveni: „Investigaţiile ar putea fi motivate politic”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Amnesty International Moldova își exprimă îngrijorarea față de dosarele penale deschise recent contra unor avocați și apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova. Avocații în cauză au criticat, în repetate rânduri, modul în care sunt instumentate dosarele în care sunt vizați.

În cel puțin două dintre cazuri, există motive de a crede că investigațiile ar putea fi motivate politic. Este vorba de Ana Ursachi și Eduard Rudenco, ambii fiind avocați pe dosare de o considerabilă rezonanță politică, și anume cele ale lui Grigore Petrenco și Veaceslav Platon.

„Influiența politicului față de avocații exponenților opoziției nu este admisă potrivit standardelor internaționale de apărare a profesiei de avocat adoptate de către Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei din 25.10.2000, care stipulează că: ‘Trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru a respecta, proteja și promova libertatea de exercitare a profesiei de avocat fără oarice fel de discriminare și interferențe ale autorităților publice, întru respectarea prevederilor Convenției Europene de Apărare a Drepturilor Omului’”, se arată în reacția Amnesty International Moldova.

Anterior Amnesty International și-a exprimat îngrijorarea în cazul dosarului Petrenco și persecuțiile motivate politic.

Printre dosarele monitorizate de către organizație figurează și cele ale lui Veaceslav Platon și Vladimir Filat. În acest context, AIM a solicitat o întrevedere cu Veaceslav Platon și Vladimir Filat, în timpul unei vizite la Penitenciarul 13, întrevedere care ne-a fost refuzată. AIM este îngrijorată și din considerentul că, după această vizită, și alți avocați s-au adresat oficiului AIM, afirmând că li s-au refuzat întrevederile cu clienții lor din Penitenciarul 13, contrar legislației naționale și standardelor internaționale.

Recent au fost intentate dosare penale față de alți doi avocați și apărători ai drepturilor omului, Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi. Aceste dosare penale de asemenea trezesc bănuieli rezonabile cu privire la corectitudinea respectării legii procedurale.

Menționăm că Republica Moldova nu poate persecuta exponenții avocaturii. Statul trebuie să respecte imparțial și cu strictețe prevederile Congresului XVII al Națiunilor Unite din Havana, Cuba – 27.08.1990 „Cu privire la Prevenirea Crimelor și Tratamentul învinuiților” fără orice discriminare.

Astfel, organizația constată că organul de urmărire penală și autoritățile din Republica Moldova sunt obligate să aplice, cu bună credință, Consituția țării și legea, fără influiențe ale politicului sau încălcări ale obligațiilor internaționale asumate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...