Situaţie gravă la Termoelectrica şi CET-Nord: Moldovagaz a pus sechestru pe conturi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ca urmare a acumulării unor datorii de circa 2,8 miliarde de lei, pe conturile întreprinderilor SA CET-Nord din Bălţi şi SA Termoelectrica a fost pus sechestru la cererea Moldovagaz, anunţă Ministerul Economiei, potrivit Mold-Street.

În şedinţa din 20 decembrie 2016, Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a respins solicitarea societăţii Termoelectrica de majorare cu 12,3% a tarifului la producerea energiei electrice până la 179,51 bani pentru un kWh.

Conturi blocate din cauza datoriilor

Datele Ministerului Economiei relevă că situaţia de la Termoelectrica, dar şi la CET-Nord din Bălţi este cu mult mai gravă şi întreprinderile nu au posibilitate nici să facă rezerve de păcură pentru situaţii de urgenţă în cazul unei eventuale sistări a livrărilor de gaze.

Totodată nu sunt în stare nici să restituie cantităţile primite încă în ianuarie 2009, din rezerva de stat, atunci Gazprom a sistat livrările de gaze şi Moldova risca să îngheţe.

Datorită faptului că conturile întreprinderilor SA CET-Nord şi SA Termoelectrica sunt sechestrate de către SA Moldovagaz, acestea nu au posibilitatea de a procura cantitatea necesară de păcură pentru restituirea rezervelor corespunzătoare de combustibil de rezervă. Totodată, este necesar de menţionat că achiziţionarea cantităţii de păcură necesară a fi restituită va fi posibilă doar după ajustarea tarifelor care vor acoperi cheltuielile justificate ale întreprinderilor energetice, se arată într-o notă informativă a Ministerului Economiei.

Impedimentul principal în restituirea păcurii luate de la Agenţia Rezerve Materiale este neajustarea tarifelor.

Potrivit datelor Ministerului Economiei la 1 noiembrie 2016, Termoelectrica avea o datorie de peste 2,56 miliarde de lei faţa de Moldovagaz, iar CET-Nord de 216 milioane lei, iar situaţia creată pune în pericol securitatea energetică a ţării.

În consecinţă, Ministerul Economiei a propus Guvernului să adopte o decizie de a amânare a restituirii a circa 5.000 de tone de păcură în rezerva de stat de către CET-Nord şi Termoelectrica. În caz contrar Agenţia Rezerve Materiale poate aplica penalităţi financiare.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...