Linkuri accesibilitate

Berlin: în căutarea atentatorului


La locul tragediei de la Berlin
La locul tragediei de la Berlin

Poliția germană l-a eliberat pe tânărul reținut sub bănuiala de a fi comis atentatul și a asigurat că-l va găsi pe adevăratul făptuitor.

Pe lângă nenumărate depoziții ale martorilor oculari, poliția lucrează cu analize de ADN, amprente și date de GPS care indică mișcările camionului din momentul când a fost „deturnat” din parcajul unde aștepta să fie descărcat, relatează televiziunea publică germană. „Nu o să ne oprim până nu-l prindem sau nu-i prindem pe făptași”, a asigurat miercuri dimineață ministrul de interne Thomas de Maiziere.

Luni seară, un camion încărcat a intrat în plină viteză într-un târg de Crăciun din centrul Berlinului de vest: cel puţin 12 persoane au fost ucise, alte aproape 50 sunt rănite, unele sunt încă în stare gravă.

Un musulman, rugându-se pentru victimele atacului de la Berlin
Un musulman, rugându-se pentru victimele atacului de la Berlin

Posibilele legături ale atacului cu terorismul internaţional, cu organizația teroristă Statul Islamic în special, sunt la fel de neclare. Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul, printr-o declarație publicată de așa-numita sa agenție de știri Amak, relatează mediile germane. Dar nici o dovadă care să susțină afirmația. Desigur, există posibilitatea ca atentatorul sau atentatorii să fi acționat independent, dar inspirați de alte atentate făcute în numele organizației teroriste a Statului Islamic. În aceste cazuri însă, până acum, apăreau scrisori sau video-uri în care făptașii își declară adeziunea la mișcarea teroristă. Este motivul pentru care autoritățile germane se feresc pentru moment să vorbească despre un atentat terorist.

Ministrul de interne Thomas de Maizière a confirmat marți că persoana împușcată găsită în cabina tirului este un polonez. El a contrazis informaţiile din Polonia că victima ar fi fost înjunghiată.

Primarul Berlinului Michael Mueller (stânga), Angela Merkel și Thomas de Maiziere
Primarul Berlinului Michael Mueller (stânga), Angela Merkel și Thomas de Maiziere

În semn de pietate, târgurile de Crăciun de la Berlin au fost închise marţi. Miercuri ele vor funcţiona din nou cu program normal. Drapelele au fost arborate-n bernă în toată ţara.

Preşedintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania, Aiman Mazyek, şi-a exprimat consternarea, afirmând că se va opune oricăror încercări de a crea panică, de a stârni ură şi neînţelegere între diferitele grupuri sociale şi religioase.

Liderul Uniunii Creştin-Sociale – bavareze (CSU), Horst Seehofer, a cerut după „atacul brutal şi crud” o reorientare a politicii migraţioniste. Primul ministru bavarez Seehofer este cunoscut pentru atitudinea sa critică faţă de politica de securitate propagată de cabinetul Merkel.

Deputatul creştin-social, Hans Peter Uhl, a criticat instrumentalizarea politică a incidentului violent de la Berlin. Într-un interviu difuzat de postului naţional de radio (DLF), el s-a referit la declaraţiile răspândite de către liderul partidului naţional-populist, xenofob şi declarat anti-islamic, Alternativa pentru Germania (AfD) din landul Renania de Nord-Vestfalia, Marcus Pretzell, care a susţinut că victimele din Berlin sunt „morţii lui Merkel”. Astfel de ieşiri sunt în opinia lui Uhl încercări de defăimare a cancelarei.

De remarcat este faptul că acuzaţii similare au fost răspândite şi de publicaţii radicale de dreapta din România. Astfel, în gazeta NapocaNews, de pildă, se comenta sarcastic: „Merkel nu era la târg. Era dusă din oraş cu pluta!” Şi: „Unde e Merkel cu discursul ei despre religia păcii şi integrarea tuturor?”

XS
SM
MD
LG