Prejudiciu de aproape un milion de lei provocat statului, prin acordarea unor subvenții ilegale

Anticoruptie.md
21/12/2016
Politics.md

Administrația unei întreprinderi de stat a ajuns pe banca acuzaților pentru escrocherie şi fals în declaraţii, după ce a benenficiat de subvenții acordate de către Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) în valoare de 950 de mii de lei.

Potrivit Procuraturii Generale, agentul economic a fost informat despre faptul că nu are dreptul de a aplica și beneficia de subvenții acordate de către AIPA, deoarece obţinuse deja un grant prin programul Liniei de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova, elaborată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi finanţată de Uniunea Europeană. Totuși, prin înşelăciune şi abuz de încredere administrația firmei a obținut finanțarea.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat prin comiterea infracţiunii, procurorii au aplicat sechestru pe bunurile mobile ale inculpatului, care, în caz că va fi recunoscut culpabil, riscă pînă la 15 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate timp de cinci ani.

În gestiunea Procuraturii Generale se află încă patru cauze penale pentru acţiuni similare, comise de alte persoane juridice, care prin aceeaşi schemă ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 20 milioane de lei.

În cadrul respectivelor cauze penale procurorii vor examina şi acţiunile angajaţilor AIPA, care au admis acordarea subvenţiilor întreprinderilor sau care au solicitat şi obţinut granturi de la alte instituţii financiare, pentru aceleaşi bunuri.

Anticoruptie.md
21/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii