Putin și Erdogan au făcut front comun: Gulen stă în spatele asasinatului ambasadorului rus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul turc al Afacerilor Externe i-a transmis secretarului american de stat John Kerry că atât Turcia, cât și Rusia cred că în spatele asasinării ambasadorului rus la Ankara se află adepți ai clericului Fethullah Gulen, au declarat, pentru Reuters, surse din cadrul ministerului de Externe.

Autoritățile din Turcia l-au acuzat pe Gulen, aflat în exil în SUA, și de orchestrarea puciului ratat din iulie. Clericul neagă acuzațiile. Ankara face de mai mulți ani eforturi de a obține extrădarea lui Gulen, eforturi intensificate după tentativa de lovitură de stat din vara acestui an.

Însă, Gulen a declarat luni noapte că asasinarea într-o galerie de artă a ambasadorului rus reprezintă „un act odios”.

Declaraţia clericului a apărut după ce un consilier al acestuia a dezminţit vehement orice implicarea în asasinarea ambasadorului Karlov. Gulen a cerut autorităţilor turce să identifice orice persoană care l-a ajutat pe atacator să-şi ducă la capăt planul criminal.

„Condamn în cei mai puternici termeni acest odios act de teroare. Experţii turci şi internaţionali au atras atenţia în repetate rânduri cu privire la deteriorarea situaţiei de securitate şi la măsurile de combatere a terorismului luate de executivul turc prin transferarea câtorva sute de poliţişti antiterorism în poziţii irelevante, precum şi prin demitarea şi închiderea altora după 2014”, a declarat Gulen.

Ambasadorul rus a decedat la spital, după ce a fost împuşcat de un atacator înarmat într-o galerie de artă din Ankara.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...