Cu toate acestea, Executivul comunitar a precizat că această procedură nu va avea niciun impact asupra aprobării tranzacţiei de 22 de miliarde de dolari încheiată în 2014.

Disputa vizează o modificare a politicii de confidenţialitate a WhatsApp adoptată în luna august, conform căreia serviciul de mesagerie va partaja o parte din numerele de telefon ale utilizatorilor cu grupul mamă Facebook, ceea ce a declanşat o serie de investigaţii din partea mai multor agenţii de protecţie a datelor din UE. Comisia subliniază că în notificarea cu privire la achiziţia WhatsApp, Facebook a dat asigurări că nu va putea asocia în mod automat conturile utilizatorilor celor două companii.

„În prezent, Comisia este de părere că Facebook i-a furnizat, în mod deliberat sau prin neglijenţă, informaţii inexacte sau înşelătoare”, susţine Executivul comunitar.

Facebook are timp până la data de 31 ianuarie 2017 să răspundă îngrijorărilor Bruxelles-ului. Dacă aceste îngrijorări se vor confirma, Comisia ar putea amenda grupul american cu o sumă echivalentă cu până la 1% din cifra sa de afaceri, care în 2015 s-a ridicat la 17,9 miliarde de dolari.