Printre iniţiativele propuse de membrii PPDA se numără renunţarea la schema procurării energiei electrice de la dubioasa firmă offshore, demiterea actualului procuror general, neadmiterea adoptării legii privind amnistia fiscală a bunurilor şi capitalului, dar şi interzicerea ridicării vârstei de pensie şi a stagiului de pensionare.

Apelul integral al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr:

„La ora actuală, Republica Moldova traversează una dintre cele mai grave perioade de derapaj democratic din întreaga sa istorie. După ce din vistieria statului a fost furat un miliard de dolari, guvernarea ilegitimă şi uzurpatoare nu a întreprins nimic pentru a-l recupera. Dimpotrivă, a pus pe umerii poporului întoarcerea uriaşei sume cu dobândă, iar recent a decis să legifereze jaful secolului şi averile funcţionarilor procurorilor şi judecătorilor corupţi prin aşa-zisa amnistie fiscală.

Este evident că lupta cu corupţia a devenit o himeră, iar noul procuror general a fost ales pe criterii politico-oligarhice, cu încălcarea gravă a legii, fiind învestit, ca de obicei, pe furiş. Mai mult, actualul regim mafiot foloseşte organele de drept şi sistemul judecătoresc preponderent în scopul intimidării activiştilor civici, oponenţilor politici, funcţionarilor indezirabili, dar şi a oamenilor de afaceri. Drept rezultat, putem constata amplificarea semnificativă în ultima perioadă a represiunilor politice, precum şi a tentativelor de corupere politică şi dezbinare a forţelor de opoziţie antioligarhică.

Reformele sociale mimate de către cleptocraţia moldovenească au culminat cu majorarea nesimţită a vârstei de pensionare, fără a se oferi soluţii viabile de salvare a oamenilor de vârsta a treia de la un adevărat genocid social la care sunt supuşi zi de zi. Totodată, începând cu anul 2017, pe toţi cetăţeni îi aşteaptă o majorare considerabilă a tarifelor la energia electrică.

În aceste condiţii, Platforma Demnitate şi Adevăr face publice 10 iniţiative primordiale de ordin social-economic, reformator şi anticorupţie, menite să oprească înrobirea totală a cetăţenilor ţării.

  1. Soluţionarea problemei miliardelor furate. Anularea legii care impune cetăţenii să achite miliardele furate, iniţierea anchetei internaţionale, recuperarea banilor jefuiţi şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor realmente responsabile de acest furt.
  2. Renunţarea la schema procurării energiei electrice de la dubioasa firmă off-shore, identificarea altor furnizori de energie electrică şi micşorarea tarifelor pentru consumatori.
  3. Neadmiterea ridicării vârstei de pensie şi stagiu de pensionare. Majorarea pensiei în două etape în procesul reformării sistemului de pensii prin:
  1. majorarea pensiei medii până la minimul de existenţă;
  2. majorarea pensiei minimale până la minimul de existenţă.
Sursele de majorare: introducerea unui impozit special pentru operaţiunile de off-shore, impozitarea specială a jocurilor de noroc, introducerea impozitului de lux pentru anumite autovehicule şi obiecte imobiliare, economia mijloacelor în procesul de achiziţii publice.
  1. Reforma justiţiei. Demiterea Procurorului General actual şi desemnarea unui Procuror General independent. Reatestarea, inclusiv cu aplicarea în condiţiile legii a detectorului de minciuni, a tuturor judecătorilor, procurorilor, angajaţilor CNA şi reorganizarea personalului acestora. Angajarea în aceste structuri a noilor specialişti bine instruiţi în ţară şi în străinătate, cu oferirea unor salarii decente.
  2. Neadmiterea adoptării legii privind amnistia fiscală a bunurilor şi capitalului, propusă de actuala guvernare, în scopul legalizării banilor furaţi din sistemul bancar, precum şi a bunurilor funcţionarilor, procurorilor şi judecătorilor corupţi. Aplicarea mecanismului confiscării extinse a averii demnitarilor, procurorilor, judecătorilor si rudelor acestora în cazurile în care nu-şi pot proba provenienţa surselor averii dobândite. Adoptarea legii lustraţiei extinse după materie şi până în prezent.
  3. Publicarea imediată a datelor recensământului din 2014, transparentizarea şi punerea în ordine a registrului cetăţenilor şi a listelor de alegători, modificarea legislaţiei electorale în vederea asigurării şi garantării votului fiecărui cetăţean din diasporă, depolitizarea Comisiei Electorale Centrale.
  4. Deoffshorizarea economiei prin interzicerea activităţii firmelor offshore în domeniile strategice ale economiei ţării (sectorul bancar, domeniul de asigurări, piaţa mass-media, etc.) şi introducerea unui impozit special pentru tranzacţiile cu firmele offshore.
  5. Detenebrizarea economiei prin stimularea fiscală a businessului legal şi înăsprirea semnificativă a sancţiunilor pentru evaziuni fiscale, în special pentru achitarea salariilor în plic, fenomen ce afectează concomitent atât drepturile şi interesele angajaţilor, cât şi bugetul public naţional.
  6. Debirocratizarea administrativă prin implementarea reformei organelor de administraţie publică centrală şi micşorarea semnificativă a numărului ministerelor. Remanieri reale în statele de personal ale ministerelor şi agenţiilor, cu majorarea semnificativă a salariilor celor îndreptăţiţi conform legii şi principiului meritocraţiei. Introducerea sistemului „ghişeu unic” pentru toate serviciile acordate antreprenorilor de către autorităţile statale, precum şi pentru eliberarea autorizaţiilor şi licenţelor. Extinderea maximă a serviciilor online.
Decentralizarea financiară şi politică profundă a ţării. Transferul unui număr maxim de servicii publice pentru populaţie la primării.
  1. Demonopolizarea economiei prin eficientizarea semnificativă şi depolitizarea activităţii Consiliului Concurenţei, Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie şi a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Combaterea reală a acordurilor de cartel şi a acţiunilor abuzive ale companiilor cu poziţiile dominante în diferite sectoare ale economiei şi înăsprirea semnificativă a sancţiunilor pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia concurenţei. Demonopolizarea urgentă a pieţei mediatice. Adoptarea noului Cod al Audiovizualului, depolitizarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi trecerea reală la televiziunea digitală.
Pentru realizarea imediată a unora dintre iniţiativele sus-menţionate, Platforma Demnitate şi Adevăr cere noului Preşedinte să renunţe la demagogia geopolitică şi, în cel mult 10 zile din ziua învestirii, să întreprindă următoarele acţiuni stringente: 
  1. Să propună Parlamentului iniţiativa legislativă privind anularea legii care impune cetăţenii să achite miliardele furate;
  2. Să facă o solicitare în adresa serviciilor speciale din mai multe ţări privind anchetarea jafului bancar, a spălătoriei mafiei ruseşti prin intermediul justiţiei din R. Moldova, şi recuperarea miliardelor sustrase;
  3. Să nu promulge actele legislative, adoptate de actualul Parlament, privind aşa-zisa reformă a sistemului de pensii. În cazul în care aceste acte legislative vor fi promulgate de preşedintele în exerciţiu, să fie înaintată iniţiativa legislativă privind anularea majorării vârstei de pensii şi stagiului de cotizare.
  4. Să întreprindă toate acţiunile legale, politice, sociale ce se impun pentru demiterea actualului procuror general şi desemnarea unui nou procuror general independent, profesionist, din afara zonei de influenţă a oligarhiei criminale.
  5. Să nu promulge legea privind anularea capitalului şi stimularea fiscală. În cazul în care această lege va fi promulgată de actualul preşedinte, să înainteze iniţiativa legislativă privind anularea acestei legi.
  6. Să vină cu iniţiativa legislativă privind demonopolizarea reală a pieţei mediatice, în special şi prioritar a celei audiovizuale, inclusiv prin trecerea imediată la televiziunea digitală.
Conştientizând faptul că guvernarea nocturnă este incapabilă să rezolve gravele probleme cu care se confruntă ţara şi cetăţenii ei, ţinând cont de derapajul tot mai accentuat al Moldovei spre un regim autoritar, Platforma Demnitate şi Adevăr face apel către întreaga societatea civilă, inclusiv partidele extraparlamentare de opoziţie PAS, PN şi altele să constituie împreună un Pol Antioligarhic, menit să consolideze întreaga societate şi să combată cu toată determinarea dezmăţul oligarhic, inclusiv prin reluarea cât mai rapidă a protestelor masive împotriva regimului antipopular.
 
Totodată, în condiţiile nesoluţionării problemelor de maximă stringenţă pe căile menţionate mai sus, Platforma Demnitate şi Adevăr îşi propune colectarea de semnături în vederea organizării în următoarea perioadă a unui referendum privind anularea legii despre întoarcerea de către cetăţenii ţării a miliardelor furate de guvernanţi, dar şi a celei de legalizare a averilor şi mijloacelor financiare ilicite ale acestora.

Salutăm iniţiativa societăţii civile din R. Moldova şi România, care au cerut donatorilor să stopeze orice ajutor financiar către regimul criminal moldovenesc în cazul în care va fi adoptată aşa-zisa amnistie fiscală.
 
Salutăm pe această cale iniţiativa şi demersul PAS către partenerii de dezvoltare, ai R. Moldova, nu ai guvernării, cu privire la convocarea unor întâlniri lunare cu partidele de opoziţie şi membrii societăţii civile, pentru a analiza reformele şi modul de implementare a cestora”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.