Judecătoarea Nina Cernat este noua membră CSM. O va înlocui pe Tatiana Răducanu

Anticoruptie.md
20/12/2016
Nina Cernat Foto: Adevarul.md

Judecătoarea Nina Cernat de la Curtea de Apel Chișinău va ocupa fotoliul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Postul a rămas liber după ce Tatiana Răducanu a decis să părăsească sistemul judecătoresc, la sfârșitul lunii noiembrie. Anterior, Cernat a ajuns în centrul unui scandal mediatic după publicarea unei anchete realizate în cadrul unui proiect desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice. 

Nina Cernat a fost aleasă în calitate de membru supleant al CSM din partea curților de apel la ședința Adunării Generale a Judecătorilor din 22 noiembrie 2013, împreună cu Ion Druță (din partea Curții Supreme de Justiție). 

Fostă preşedintă a Colegiului civil şi contencios administrativ a Curţii Supreme de Justiţie, judecătoarea a fost vizată într-o anchetă realizată în cadrul unui proiect al CIJM în anul 2012. Reporterii au dezvăluit în 2012 că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux din Capitală, într-un cartier supranumit „Orașul poveștilor”, trecut pe numele soacrei sale, o pensionară trecută de vârsta de 80 de ani. Bătrâna a cerut în instanţă despăgubiri de câteva zeci de milioane de lei de la firma ce a ridicat complexul pentru că aceasta nu a executat la timp lucrările de construcţie. Curtea de Apel Chişinău i-a acordat 25 de milioane de lei drept prejudiciu moral şi material, dar CSJ a casat hotărârea. Sesizaţi de Oleg Efrim, fostul ministru al Justiţiei, procurorii au refuzat să înceapă urmărirea penală. Ulterior, după venirea lui Mihai Poalelungi la conducerea CSJ, Nina Cernat și Ion Muruianu, fost președinte al CSJ, au fost transferați la Curtea de Apel Chișinău. Cei doi s-au plâns însă la CEDO. 

Nina Cernat a depus cererea la Înalta Curte în iunie 2013 invocând că dosarul său nu a fost judecat în mod echitabil. Ion Muruianu a depus plângerea peste un an, în iulie 2014. Potrivit unui răspuns oferit portalului Anticorupție de către reprezentanții Grefei Curții Europene, reclamantul a invocat că i-a fost încălcat dreptul la judecarea cauzei sale de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, dreptul la respectarea vieții private, dreptul la un recurs efectiv și interzicerea discriminării.

Cernat s-a regăsit în lista judecătorilor pe care Ministerul Justiției anunța că îi va da în judecată pentru pierderea dosarelor împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în ultimii ani.

Cererea de demisie depusă de Tatiana Răducanu a fost acceptată de CSM pe 29 noiembrie. Contactată de portalul Anticoruptie.md, Tatiana Răducanu ne-a răspuns că are motive personale pentru a pleca din sistemul judecătoresc despre care nu vrea să discute. Anterior, magistrata a declarat pentru Europa Liberă că  a decis să plece pentru că o afectează situaţia care este acum în sistem, inclusiv problemele legate de promovarea, numirea în funcţii de conduceri a persoanelor controversate. De asemenea, judecătoarea a recunoscut că un motiv pentru care a decis să se pensioneze este decizia de revizuire a legislației de pensionare a judecătorilor. 

 

Anticoruptie.md
20/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii