Republica Moldova primeşte 92 milioane de euro pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea unei conducte de gaze naturale din România până la Chișinău.

BEI şi BERD acordă câte un împrumut de 41 milioane de euro fiecare, iar UE – un grant de 10 milioane de euro. Fondurile vor fi transmise Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz”, care va construi şi va exploata gazoductul şi interconectorul dintre România – Republica Moldova.

Acordurile privind oferirea împrumuturilor au fost semnate luni la Chișinău de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, din partea Republicii Moldova, Dimitri Gvindadze, șeful biroului BERD la Chișinău, și Jan Vapaavuori, vicepreședinte BEI.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, decizia partenerilor de la BERD, BEI și Uniunea Europeană de a susține Guvernul Republicii Moldova în realizarea proiectului de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău este foarte importantă pentru țara noastră, deoarece constituie un pas important în procesul de realizare a proiectelor de asigurare a securității energetice a statului, depășirea situației când suntem dependenți de o singură sursă de asigurare a populației cu surse energetice.

„Mai mult, realizarea acestui proiect ne va permite conectarea la sistemul energetic comunitar, care pe lângă faptul că ne poate asigura o stabilitate energetică pe o perioadă lungă de timp, va asigura o concurență liberă pe piața moldovenească”, a accentuat ministrul Economiei.

La rândul său, ambasadorul UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola a menționat că UE sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru Republica Moldova.

„Sunt încântat de faptul că UE, Banca UE şi partenerii noștri BERD contribuie în prezent la construirea conductei Ungheni-Chişinău. UE sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru Republica Moldova, întrucât va consolida securitatea energetică a țării şi, în același timp, va contribui la creșterea competitivității pieței energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor”, a spus Tapiola.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014. Pentru prima fază a proiectului UE a venit cu o contribuție de 7 milioane de euro.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova, cu peste 1,1 miliarde de euro, investiții cumulative în peste 110 proiecte în sectoarele agro-business, energetic, financiar, infrastructură şi producție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...