Actualitate

Aproape un sfert din cetăţenii R.Moldova sunt încă mulţumiţi de nivelul de trai

În cadrul proiectului au fost chestionate peste 51 mii de gospodării din 34 de ţări din Europa de Est, de Sud, din Asia Centrală (în general, foste ţări socialiste, precum şi Turcia, Cipru şi Grecia). Participanţilor li s-a propus să evalueze propriul nivel de trai reieşind din experienţa personală şi factorii sociali (starea pieţei muncii, serviciile comunitare, încrederea în instituţiile publice).

În Moldova se atestă o scădere generală a nivelului optimismului: doar 33% din respondenţi consideră că viitoarea generaţie are şanse pentru o viaţă mai bună, indicele general european fiind de 51%. Totodată, 31% din respondenţi consideră că au !un post de muncă bun" (cei mai mari indici sunt în Estonia – 80% şi Tadjikistan – 70%).

În general, cetăţenii Moldovei sunt mulţumiţi de calitatea serviciilor: 83% – de serviciile de telefonie, 69% – de serviciile de căldură. Excepţie fac doar drumurile naţionale, care le convin doar pentru 20% din respondenţi.

În acelaşi timp, 65% din moldoveni consideră că pentru a avea succes în viaţă este nevoie în primul rând de "eforturi şi muncă asiduă". Şi doar 11% consideră că important este să ai "relaţii politice".

Potrivit sondajului, "cele mai fericite ţări" se află în Asia Mijlocie – Uzbekistan (91%), Tadjikistan (75%) şi Kîrgîzstan (75%). Dintre ţările europene cei mai satisfăcuţi de viaţă sunt locuitorii din Estonia (70%) şi Slovenia (69%). Cei mai nemulţumiţi de viaţă sunt locuitorii din Grecia (21%). Moldova se află pe penultimul loc. În Ucraina situaţia este un pic mai bună – 25%, iar în România sunt mulţumiţi de viaţă 45% din respondenţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *