Actualitate

Criza politică din Polonia a intrat în a patra zi

Președintele țării Andrzej Duda urmează să se întâlnească mai târziu în timpul zilei cu președintele parlamentului Marek Kuchcinski și cu șeful partidului Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, pentru a discuta situația. Duda, un aliat al PiS, a avut o întâlnire cu liderii opoziției duminică, amintește Reuters.

"Ceva în neregulă s-a întâmplat cu democrația poloneză", a declarat liderul celui mai mare partid de opoziție, Platforma Civică (PO), Grzegorz Schetyna, la postul de radio privat RMF FM, adăugând că este gata să se întâlnească cu Kaczynski, care nu are niciun rol oficial în guvern, dar este văzut ca având o influență politică puternică asupra politicii partidului.

De la venirea la putere în octombrie 2015, partidul ultranaționalist și eurosceptic PiS a intrat sub tirul criticilor pentru măsurile sale considerate nedemocratice și destinate consolidării la putere.

Printre acestea se numără modificări la curtea constituțională care au făcut Comisia Europeană să declare că democrația și statul de drept sunt amenințate în Polonia și contra cărora polonezii au continuat să protesteze în weekend. PiS a acționat de asemenea pentru a exercita un control mai mare asupra parchetului și procurorilor și a aprobat o legislație despre care grupurile pentru drepturile omului afirmă că va reduce libertatea de întrunire.

Actuala criză politică a început săptămâna trecută când PiS a anunțat planuri de a restricționa accesul mass-media în parlament și a escaladat vineri când un vot asupra bugetului 2017 a fost mutat în afara principalei camere a parlamentului, cu opoziția și mass-media excluse.

Partidele de opoziție au acuzat atunci PiS de încălcarea Constituției. Mii de demonstranți au înconjurat parlamentul și politicienii partidului la putere au fost nevoiți să ceară ajutorul poliției pentru a părăsi clădirea.

Agenția de presă publică PAP l-a citat luni pe ministrul de interne Mariusz Blaszczak declarând că protestele au avut ca scop "blocarea bugetului de stat, pentru a crea o criză politică".

Proteste de stradă au continuat la un nivel scăzut luni, în timp ce mai multe altele au fost planificate pentru mai târziu în cursul zilei.

Potrivit planului PiS, toate transmisiile în direct ale ședințelor parlamentare vor fi interzise de la 1 ianuarie, cu excepția a cinci posturi de televiziune selectate, în timp ce numărul jurnaliștilor care vor avea acces în clădirea parlamentului va fi limitat la câte doi din partea fiecărui post acreditat.

Un sondaj realizat luni pentru cotidianul Rzeczpospolita a constatat că 68% dintre polonezi cred că restricționarea accesului mass-media ar limita posibilitatea de a se informa în legătură cu activitatea parlamentului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *