Linkuri accesibilitate

Forss


Hooligan jazz for the headphone generation.

Forss
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:08 0:00

Muzicianul și producătorul suedez Eric Wahlsforss, cunoscut și sub numele de Forss, avea doar 23 de ani când a debutat în 2003, la casa de discuri berlineză Sonar Kolektiv cu un album, „Soulhack”, despre care un cronicar muzical de pe web spune că e un fel de coloană sonoră a unei călătorii speciale prin Europa, care a început cu un bilet Interrail falsificat, și s-a terminat la Berlin.

Omul avea la el un singur bagaj: un laptop, și tot felul de cântece care păreau a avea nevoie de o șlefuire finală.

Ceva mai tîrziu, lumea și-a dat seama că tocmai lipsa acestei șlefuiri, asprimea suprafețelor sonore, sunetele acestea aproape zgrunțuroase, sînt esența a ceea ce a făcut Forss ca muzician pe acest album.

Să mai spunem că Eric Wahlsforss are două masterate, unul în știința computerelor și economie industrială la Royal Institute of Technology, și altul în economie și business administration la Stockholm School of Economics, și e co-fondator al acelei populare platforme audio de pe internet numită SoundCloud.

Revenind la muzică, ar trebui să adaug că e ceva din Amon Tobin în ce cântă omul ăsta, care, la fel ca Tobin, lucrează cu mostre sonore specifice jazz-ului, și acelor genuri muzicale electronice numite drum’n’bass și breakbeat.

„Hooligan jazz for the headphone generation. Sheer brilliance!”, exclamă faimosul DJ britanic Giles Peterson, „nașul” acid-jazz-ului.

Noi ascultăm acum piesa „Flickermood”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol ea va fi urmată de „Using Splashes”.

Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la Europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG