„Este timpul să investigăm!” // Freedom House a lansat un ghid pentru jurnaliștii de investigație începători din Republica Moldova și Ucraina

Anticoruptie.md
19/12/2016
Ghidul pentru jurnaliștii de investigație începători

Freedom House a lansat un ghid pentru jurnaliștii de investigație începători din Republica Moldova și Ucraina. „Este timpul să investigăm!”, așa cum se numește ghidul, oferă noțiuni generale privind jurnalismul de investigație, care, potrivit autorilor, se împarte în mare parte în două categorii: anchetele despre corupție și crimă organizată.

Alina Radu și Dmitro Gnap, jurnaliștii care au elaborat lucrarea, mai oferă sugestii de unde poate începe o investigație: de la o simplă știre, cercetând bazele de date, de la surse, rețelele de socializare sau „descâlcind un ghem”. Cei doi autori din Republica Moldova și Ucraina explică pas cu pas, prin diferite exemple, cum trebuie să decurgă documentarea și scrierea unei investigații. Totodată, ghidul oferă o listă de baze de date străine, utile jurnaliștilor de investigație, cum ar fi cele din Federația Rusă sau SUA. 

Ghidul mai arată ce drepturi și obligații are un jurnalist de investigație, unde și-ar putea publica articolele, cum să colaboreze cu societatea civilă sau cum să obțină finanțare. 

Vytis Jurkonis, directorul Freedom House a oficiului din Lituania, a subliniat în cadrul evenimentului de lansare, la Vilnius, că, întrucât lucrurile prezentate în lucrare evoluează de la o zi la alta, iar bazele de date utile jurnaliștilor de investigație sunt într-o schimbare permanentă, ghidul va fi reînnoit constant. Deocamdată, lucrarea este accesibilă doar în limba rusă.

Tot în cadrul conferinței la care a fost lansat ghidul, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile din Ucraina, Republica Moldova, Lituania și Armenia au discutat despre importanța colaborării dintre jurnaliștii de investigație și societatea civilă. 

„Realitatea demonstrează că colaborarea dintre jurnaliști și activiști este absolut esențială dacă ne dorim să simțim schimbarea în ceea ce privește democrația, protecția drepturilor omului și guvernare responsabilă. Jurnaliștii de investigație trebuie să înțeleagă că chiar și cele mai bune și complexe investigații nu sunt suficiente pentru mobilizarea oamenilor prin simpla publicare a acestora. De cealaltă parte, societatea civilă nu are competențele necesare pentru a face investigații și nici platforme pe care să le publice. Respectiv, impactul va exista doar prin colaborare”, a subliniat Robert Herman, vicepreşedinte al Freedom House, care de aproape 25 de ani coordonează programe de promovare a valorilor democratice în diferite părţi ale lumii. 

Anticoruptie.md
19/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii