Actualitate

Ministerul Mediului finalizează proiectul de fortificare a lacului Ghidighici

Barajul de la lacul Ghidighici nu a fost reparat niciodată în ultimii 40 de ani. Acesta era într-o stare avansată de degradare, iar în cazul în care construcţia nu ar fi fost consolidată, risca să cedeze sub presiunea apei. Asta înseamnă pericol de inundaţii atât pentru capitală, cat şi pentru unele localităţi din lunca Bâcului, pe o suprafaţă de peste 750 de hectare.

În noiembrie 2015, din Fondul Ecologic Național a fost alocată suma de aproximativ două milioane şi jumătate de lei pentru reabilitarea construcțiilor hidrotehnice. Astfel, timp de un an, au fost efectuate un şir de lucrări privind demontarea ţevilor din oţel şi montarea unor conducte de poliester armat, montarea pompelor de drenaj, precum şi lucrări de lărgire şi adâncire a canalului de scurgere, dar şi de evacuare a nămolului. În aşa mod, a fost exclus pericolul de inundaţii.

Totuşi, specialiştii de mediu au estimat că din volumul total al lacului Ghidighici, de aproximativ 40 de milioane de metri cubi, jumătate este apă, iar jumătate – nămol, ce conține pesticide, toxine și metale grele. De aceea, problema lacului Ghidighici mai continuă, fiind necesară implementarea unor proiecte ample de reabilitare a lacului, prin atragerea resurselor financiare externe.
Sursă: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *