Actualitate

Zinaida Greceanîi este noul lider al PSRM

(UPDATE 19 decembrie 09.00) Zinaida Greceanîi a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Partidului Socialiştilor în cadrul celui de-al XIV-lea Congres extraordinar al formaţiunii care a avut loc duminică, 18 decembrie. În cadrul Congresului socialiştii au adoptat o rezoluţie prin care consideră oportună declanşarea, în cel mai scurt timp, a alegerilor parlamentare anticipate, transmite IPN.

„PSRM va depune toate eforturile pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc în anul 2017 şi va face tot posibilul pentru a învinge în ele, pentru a forma conducerea noului Parlament şi a noului Guvern al ţării”, se menţionează în rezoluţia aprobată la Congres.

Preşedintele ales al ţării, Igor Dodon, care a fost numit de partid „liderul socialiştilor din Moldova”, a ţinut să le mulţumească foştilor colegi de partid şi tuturor susţinătorilor PSRM pentru munca depusă, sprijinul şi încrederea acordată în toţi anii de preşedinţie în PSRM. „Noi am crezut în forţele proprii, am muncit cu dedicaţie, am fost consecvenţi în ideile noastre politice şi am reuşit să devenim cel mai important partid politic din Republica Moldova. Avem cea mai mare fracţiune parlamentară. Avem un preşedinte al statului ales din rândurile partidului socialiştilor. Avem şanse maxime să preluăm întreaga guvernarea a ţării după următoarele alegeri parlamentare”, a spus Igor Dodon, care, odată ales şef al statului, a renunţat la calitatea de membru al PSRM, respectiv, la funcţia de preşedinte al formaţiunii.

În luarea sa de cuvânt, noul preşedinte al PSRM, Zinaida Greceanîi, a menţionat rezultatele pe care partidul le-a obţinut pe parcursul a cinci ani sub conducerea lui Igor Dodon. Zinaida Greceanîi a spus că unul din scopurile prioritare ale formaţiunii este victoria în alegerile parlamentare anticipate, crearea unei noi majorităţi parlamentare, crearea unui nou guvern care va lucra spre binele Moldovei.

În cadrul congresului, Zinaida Greceanîi, a semnat memorandumuri de colaborare inter-partinice cu reprezentanţii Partidului Republican al Muncii şi Dreptăţii din Belarus; cu „Uniunea rusă din Letonia”; cu Mişcarea Democratică – Georgia Unită, precum şi cu fracţiunea Partidului Social-Democrat din Kârgâzstan.

În rezoluţia PSRM se menţionează, de asemenea, că Partidul se pronunţă pentru revizuirea rezultatelor privatizării ilegale, pentru naţionalizarea averilor obţinute în mod fraudulos, repunerea în posesia statului a Aeroportului Internaţional Chişinău şi a Băncii de Economii. „Ne pronunţăm pentru aplicarea principiului de „prezumţie de corupere” în raport cu funcţionarii publici şi lustraţia funcţionarilor acuzaţi de corupţie. Restituirea miliardelor nu trebuie să fie o obligaţie a cetăţenilor, ci a criminalilor de stat, care au comis „furtul secolului”.

La Congres au participat doi vicepreşedinţi ai Dumei de stat a Federaţiei Ruse – Vladimir Vasiliev, conducătorul fracţiunii partidului politic „Edinaia Rossia” şi Olga Epifanova, membru al Comitetului Central al Partidului „Spravedlivaia Rossia” care au adresat cuvinte de salut şi felicitări preşedintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon.

(Știre inițială) Deputata socialistă a fost propusă la această funcție de fostul lider PSRM Igor Dodon. La congres s-au înregistrat 371 de delegați. De asemenea, socialiștii urmează să aleagă o nouă componență a Consiliului Republican al formațiunii.

Igor Dodon care și-a prezentat demisa din funcția deținută în partid după ce a fost ales președinte al Republicii Moldova, a ținut să menționeze în discursul rostit în fața delegaților că Congresul are loc într-un moment jubiliar. Cu exact cinci ani în urmă, la 18 decembrie 2011, Igor Dodon a fost ales președinte al PSRM. El și-a exprimat speranța că PSRM va fi partid de guvernare în viitorul apropiat.

Amintim că Zinaida Greceanîi a ocupat funcția de prim-ministru al Republicii Moldova între 31 martie 2008 și 14 septembrie 2009. În 2009 și 2010 a fost aleasă deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele PCRM. În noiembrie 2011, Zinaida Greceanîi împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc au părăsit fracțiunea PCRM din parlament și ulterior au aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *