Băsescu despre Dodon: „Va face mult rău relaţiilor bilaterale, dar nu ai ce să faci, acesta e crezul lui”

Ex-preşedintele român Traian Băsescu susţine că retorica anti-românească promovată de  preşedintele ales Igor Dodon va face mult rău relaţiilor bilaterale moldo-româneşti, dar că în acest caz nu se poate de schimbat nimic, pentru că „acesta e crezul lui”.

Totodată, fostul preşedinte a spus că dacă el ar fi fost la putere în România ar mări numărul de burse pentru tinerii moldoveni care studiază în România și ar elimina taxa pentru redobândirea cetățeniei.

„Retorica promovată de preşedintele ales Igor Dodon va face mult rău relaţiilor bilaterale moldo-româneşti, dar nu ai ce să faci, acesta e crezul lui. Este unul din cei care ar vrea reconstruirea Uniunii Sovietice. Nu ai ce să faci, va trebui s-o ducem şi pe asta”, a declarat ex-preşedintele României Traian Băsescu la postul de televiziune B1 TV.

Totodată, întrebat ce crede despre intenţia  lui  Igor Dodon de a-i retrage cetățenia moldovenească, Traian Băsescu a spus că acest lucru e posibil, dar că noul preşedinte cu siguranţă  își va atrage dispute cu unioniștii.

“Eu ce pot să-i fac dacă atâta îl duce mintea? Nu știu foarte bine legea (din Republica Moldova — n.r.), din câte știu președintele are prerogativa să acorde cetățenie, pe când la noi o are guvernul, și președintele are prerogativa să retragă cetățenii. Deci este posibil să o retragă. Își va atrage dispute cu unioniștii, asta e cert”, a spus Băsescu.

Băsescu a precizat că, drept răspuns la retorica anti-românească a lui Igor Dodon, el dacă ar fi la putere ar dubla numărul de burse pentru tinerii moldoveni și ar elimina taxa pentru redobândirea cetățeniei.

„Ar trebui făcută taxă zero, ăsta ar fi răspunsul la declarațiile lui Dodon, taxă zero pentru cei care solicită cetățenie. Creșterea numărului de burse de la 5.000 la 10.000. Asta aș face dacă aș fi la putere. Eu i-aș da un răspuns fără să îl înjur pe Dodon — ia-i cetățenia moldoveană lui Traian Băsescu, dar dacă eu mă simt român până la Nistru, nu are ce-mi face Dodon »,a adăugat acesta.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.