FBI susţine concluziile CIA: Rusia a intervenit în alegeri pentru a-l ajuta pe Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

FBI susţine concluzia CIA potrivit căreia Rusia s-a amestecat in alegerile prezidentiale americane cu scopul de a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să obţină victoria în alegeri.

Într-un mesaj trimis angajaţilor, directorul CIA John Brennan afirmă că a discutat cu directorul poliţiei federale (FBI), James Comey, şi cu directorul serviciilor naţionale de informaţii (DNI), James Clapper, relatează The Associated Press.

„Există un consens puternic în rândul nostru cu privire la amploarea, natura şi intenţia amestecului rus în alegerile noastre prezidenţiale”, anunţă Brennan în acest mesaj.

Citeşte şi: (FOTO) Cum a cucerit Vladimir Putin America? Hackerul, soldatul perfect

Amintim că CIA a stabilit că Rusia a comis recentele atacuri informatice pentru ca Trump să câştige scrutinul prezidenţial din SUA. Concret, hackeri ruşi au spart, printre altele, conturile fostului director de campanie al candidatei democrate Hillary Clinton, John Podesta, şi ale Partidului Democrat. După ce au obţinut mai multe mail-uri sensibile, hackerii le-au furnizat site-ului WikiLeaks.

Casa Albă a sugerat că preşedintele rus Vladimir Putin este implicat personal în atacuri, o acuzaţie pe care Kremlinul a dezminţit-o vehement, iar preşedintele Barack Obama a promis că Statele Unite vor riposta faţă de amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite.

Casa Albă spune că Trump ştia că Rusia se implică în alegeri în favoarea sa. Putin ar fi intervenit personal.

Citeşte şi: Casa Albă lansează acuzații fără precedent la adresa lui Putin: E responsabil direct de atacurile cibernetice

Obama a subliniat că, atunci când un guvern străin încearcă să se amestece în alegerile americane, naţiunea trebuie să acţioneze „iar noi (o vom face) la momentul şi locul pe care le vom alege”.

În ultima sa conferinţă de presă anuală la Casa Albă, preşedintele a dezvăluit că i-a cerut liderului de la Kremlin, într-o întâlnire faţă în faţă în marja summitului G20 din China, să „pună capăt” atacurilor cibernetice, avertizându-l că în caz contrar vor exista „consecinţe grave”.

Rusia a respins acuzaţiile, un purtător de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, declarând că Statele Unite „trebuie fie să înceteze să vorbească despre acest lucru, fie să aducă probe”.

La rândul său, preşedintele-ales Donald Trump susţine în continuare că a obţinut o victorie corectă în alegeri şi a criticat momentul unei astfel de anchete.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...