Actualitate

Cutremur puternic în largul Papua Noua Guinee, urmat de alertă de tsunami

Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC) a anunțat că țărmurile Papua Noua Guinee ar putea fi lovite de valuri de până la trei metri după puternicul seism. PTWC a mai precizat că valuri tsunami sunt posibile în următoarele trei ore și pe coastele Indoneziei, Insulelor Solomon sau Vanuatu, scrie AGERPRES.

Cu circa 30 de minute în urmă instituirea alertei de tsunami a fost anunțată și de apărarea civilă din Noua Zeelandă.
"Continuăm să evaluăm situația… În acest stadiu îi sfătuim pe neozeelandezi să nu meargă pe plaje, să nu intre în apă și să asculte radioul și posturile tv", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului apărării civile și pentru gestionarea situațiilor de urgență.
"În acest stadiu, alerta este valabilă pentru întreg teritoriul țării", a precizat el.
Seismul, a cărui magnitudine a fost revizuită la 7,9 de Institutul de geofizică american după ce inițial a fost anunțată o magnitudine de 8, s-a produs la ora 10.51 GMT. Intensitatea seismului a fost estimată la 7,8 de centrul specializat din China, potrivit Xinhua. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 103,2 km, la 60 km est de Taron, o localitate de pe insula Noua Irlandă, din regiunea cu aceeași nume a statului Papua Noua Guinee.
"Locuitorii din regiune trăiesc în mare parte în locuințe sensibile la seisme. Este posibil să existe răniți și pagube", a explicat USGS într-un buletin de alertă.

Seismele sunt frecvente în Papua Noua Guinee, care se situează de-a lungul zonei numite Inelul de foc al Pacificului, o aliniere de vulcani de-a lungul plăcilor tectonice.
Săptămâna trecută au fost înregistrate în regiune două seisme importante, în largul insulelor Solomon, fără a provoca pagube majore.
În 2013, arhipelagul Solomon, care numără o duzină de insule și are aproape 500.000 de locuitori, a fost lovită de un seism cu magnitudinea 8 și de un tsunami care s-a soldat cu cel puțin zece morți și a lăsat mii de oameni fără adăpost.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *