Actualitate

Legea cu privire la subvenţionarea în agricultură şi dezvoltare rurală, votată

Legea, care este o prioritate a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a fost aprobată în a doua şi ultima lectură de Parlament, vineri, 16 decembrie, cu votul a 81 de deputaţi. MAIA, în comun cu Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, au lucrat asupra prevederilor acestei Legi timp de peste 2 ani, transmite IPN.

Autorii documentul adoptat menţionează că astfel va fi posibilă perfecţionarea sistemului de subvenţionare a producătorilor agricoli şi ajustarea acestuia la bunele practici europene. În special va fi posibilă planificarea şi stabilirea măsurilor de sprijin pasibile de subvenţionare conform Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, asigurând astfel o continuitate a măsurilor de sprijin. Legea mai stabileşte fixarea principiului de formare a Fondului de subvenţionare, facilităţi pentru tinerii fermieri şi măsuri de stimulare a producătorilor autohtoni de utilaje şi echipament.

De asemenea, se prevede acordarea subvenţiei pentru investiţia efectuată şi aplicarea treptată, începând cu 2020, a plăţilor directe la hectar de teren prelucrat. O altă prevedere este şi susţinerea tinerilor producători agricoli/femeilor, prin majorarea cuantumului subvenţiilor şi posibilitatea acordării lor în avans.

Legea vine să substituie Regulamentul cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli care până acum era aprobat de către Guvern anual. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *