Actualitate

R.Moldova va produce un supliment alimentar pentru prevenirea pre-cancerului

Doctorul habilitat în medicină, academicianul Ion Mereuţă, a comunicat într-o discuție cu reporterul IPN că anual în Republica Moldova se înregistrează în jur de zece mii de cazuri noi de cancer, dar stări de pre-cancer sunt mii. „Cancerul se dezvoltă pe un fon anumit, numit pre-cancer. Datorită faptul că am găsit etiologic cauza alterării mucoasei epiteliale, am adăugat în acest preparat mai multe substanţe de argint şi zinc care duc la normalizarea acesteia. Atunci când concentraţia de zinc din organism se normalizează, epitelizarea are loc la nivelul normal. Lipsa acestor substanţe în organism duce la aceea că apar micro ulcere pe fondul cărora se dezvoltă pre-cancerul”, a explicat medicul.

Ion Mereuţă a subliniat că preparatul a fost testat ca supliment alimentar şi nu poate dăuna sănătăţii. Nu are contraindicaţii. „La începutul anului vom încheia un contract cu o fabrică de medicamente pentru producerea acestuia, după care va apărea pe piaţa medicamentoasă din Moldova”, a mai spus medicul.

La ediţia curentă au fost depuse 43 de inovaţii, repartizate pe patru direcţii strategice: sănătate şi biomedicină; biotehnologii; eficienţă energetică şi valorificarea surselor regenerabile de energie; materiale, tehnologii şi produse inovative.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a spus că scopul concursului constă în promovarea şi stimularea activităţii ştiinţifice şi de inovare în Republica Moldova, identificarea celor mai originale şi valoroase inovaţii, informarea publicului cu privire la potenţialul inovaţional al ţării. Anual contribuţia ştiinţei în PIB este minimum de 100 de milioane de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *