Linkuri accesibilitate

Lucia Culev: „Sărbătorile abia încep, iar în Moldova dureaza mult, mult prea mult”


Moldova,
Moldova,

Jurnalul săptămânal la Europa Liberă.

Născută la 21 septembrie 1970 în satul Slobozia Mare, raionul Cahul. A studiat la Universitatea de Stat, Facultatea filologie. A lucrat la Postul de Radio Antena Chișinăului. În prezent este șefa Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:33 0:00
Link direct

Luni

Diminețile la oraș se deosebesc tare de diminețile la țară. Primele imagini pe care le văd la țară sunt copaci, flori, pământ și asta îmi creează o stare de bine, pe când netul și televizorul pus de dimineață mă cam stresează.

Mama zice că în ultima vreme îi este frică să mai pună televizorul, că vede numai grozăvii! Și când te gândești că înainte noi nu scăpam niciun buletin de știri, nicio dezbatere. Cât de tare s-au degradat lucrurile!

Pentru seară am două invitații – una e la o acțiune caritabilă cu participarea Alteței Sale Principesa Margareta, alta e la o întâlnire cu una dintre cele mai mari actrițe - Stela Popescu!

Ce nedreptate, uneori cu săptămânile nu am ceva interesant, alteori câte 2-3 evenimente simultan!

Marți

Dimineața sar din pat și mă apuc de gimnastică, ceea ce se întâmplă rar de tot. Asta e un imbold încolțit aseară după întâlnirea cu Stela Popescu. Superbă, grațioasă, fermecătoare și la 80 de ani! Da, aseară am ales-o pe Stela Popescu. Am râs până la lacrimi și am plâns în hohote, cum nu prea mi s-a mai întâmplat. Aș vrea să povestesc tot jurnalul acesta săptămânal despre Stela Popescu, dar las fragmentele de revelație și fascinație pentru multe întâlniri cu prietenii!

Momentul care a declanșat plânsul meu a fost o frază spusă de mama Stelei Popescu, care era foarte critică și dură cu fiica sa: că alte actrițe sunt mai frumoase, că ei, Stelei Popescu, i s-au dat toate prea ușor, că a avut noroc etc., etc.

Dar odată i-a zis: "Ei, Stela e Stela! Când apare ea în scenă, răsare soarele!"

Un tânăr a întrebat-o ce crede ea despre reunirea Basarabiei cu România. "Sincer, nu prea văd cine să o facă", a spus Stela Popescu. Oamenii politici de astăzi nu prea mai au curajul și hotărîrea pentru fapte mărețe!

Miercuri

La serviciu e un du-te - vino interminabil. Așa e la fiecare sfârșit de an, dar anul ăsta e parcă mai mult de lucru, iar echipa Direcției Cultură e mai mică. Tinerii nu mai pot rezista cu salarii mizerabile și într-o singură săptămână doi dintre subalterni au plecat în căutare de altceva, pe meleaguri îndepărtate. Le-am urat succes și mă rog să aibă parte de experiențe și lecții de viață, care să-i fortifice și să le îmbogățească universul. Fiecare dintre noi are rude la mii de km depărtare. Oare câte familii astăzi nu mai înseamnă să fii alături la bine și la greu?

Joi

Zi de ședințe: una de creație, una de consiliu municipal și una de familie - prin facebook.

Ședința de creație îi are ca protagoniști pe Guguță și pe creatorul său, Spiridon Vangheli. În 2017 marele nostru scriitor, tradus în circa 40 de limbi și editat în 78 de țări, împlinește 85 de ani, iar Guguță – 50! Idei sunt multe, dar noi ne urăm sănătate și putere să le facem fapte!

De asemenea, vrem să continuăm filmarea de videoclipuri la piesele de rezistență, pe versurile marilor poeți. În 2016 s-au împlinit 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în poezie cu „De-aș avea”. Un mare compozitor de la noi, Anatol Chiriac, a debutat acum 40 de ani cu muzica la „De-aș avea”, în interpretarea vocii inconfundabile a lui Ștefan Petrache. Iar noi cu Alex Calancea și Cătălin Josan am facut un videoclip! Bănuiesc că e unicul pe versuri de Eminescu. Chiar dacă avem multe stângăcii, suntem extrem de mândri!

Vineri

Exact acum 10 ani, în noaptea de 16 spre 17 decembrie 2006, foarte multe mașini cu numere de stat au înconjurat postul de radio Antena C – Antena Chișinăului, la care munceam împreună cu alți 35 de ziariști, filologi, redactori. Au intrat câțiva bărbați de la poliție și Securitate și ne-au scos pe toți afară, sub pretextul că ar fi o bombă în sediul postului. Câțiva deputați făcură o lege prin care posturile Primăriei - Antena C și Euro TV au fost declarate ilegale. În ambele au intrat să administreze oameni care astăzi dirijează și (de)formează opinia publică, vorba unui comentator.

Colegii mei s-au împrăștiat prin lume. Ne-am despărțit pentru totdeauna de Ion Enache, iar noi ne mai întâlnim uneori și ne amintim că de cea mai frumoasă perioadă din activitățile noastre! Am zburat, nu am lucrat la Antena C. Nimeni dintre noi nu a mai avut parte de colegi așa de tari, de senzația de libertate adevărată, nu mimată, de un public ascultător plin de vervă! Zilele trecute o consilieră socialistă mi-a intrat în birou și m-a poftit „Afară!” Istoria se repetă?

Traficul e infernal. Moldovenii adoră mașinile. Cunosc familii care au în curte 4 mașini. Fiecare membru al familiei iese dimineața cu mașina lui, chiar dacă locurile de muncă sunt în vecinătate! Azi seara iar o să plec la țară, unde n-o să punem televizorul, ca să nu mai vedem grozăvenii! Sărbătorile abia încep, iar în Moldova dureaza mult, mult prea mult….

XS
SM
MD
LG