„Suntem în continuare în curs de intervenţie ca urmare a incidentului de la închisoarea din Birmingham'', a declarat într-un comunicat Jerry Petherick, responsabilul întreprinderii G4S, care se ocupă de problemele privind detenţia.

Revolta a izbucnit la scurt timp după ora 9,00 GMT, cuprinzând la început două aripi ale clădirii, după care ea s-a extins la alte două, se precizează în comunicat. Nici un angajat nu a fost rănit'', a subliniat sindicatul Asociaţiei poliţiştilor din închisori (POA), precizând că în tulburări sunt implicaţi circa 300 de deţinuţi.

S-ar părea că cifra este totuşi mai mare, a declarat pentru AFP o sursă penitenciară. Media britanice au relatat că există cel puţin un deţinut ''grav rănit'' şi că unii dintre deţinuţi au distrus şi au incendiat celule.

La faţa locului au fost trimise forţe de ordine şi un elicopter survola spaţiul aerian al închisorii după-amiază, potrivit imaginilor transmise de media britanice. Cele patru aripi ale clădirii cuprinse de revoltă au fost izolate de restul închisorii, unde se află închişi 1.450 de deţinuţi.

Revolta are loc după o serie de alte incidente în închisorile britanice în ultimele săptămâni. La jumătatea lui noiembrie, circa zece mii de membri ai personalului penitenciar şi-au întrerupt activitatea pentru a protesta faţă de starea de decadenţă'' ce domneşte, în opinia lor, în închisorile din Regatul Unit.

Potrivit unor cifre oficiale, numărul deţinuţilor din regat era la începutul lui noiembrie de circa 85.000.