Linkuri accesibilitate

Partidele politice din România au mare interes să câștige voturile cetățenilor din Moldova (Adevărul)


Două comentarii de blog publicate de „Adevărul” se ocupă de conflictul din sânul Partidului Liberal din Republica Moldova. Sebastian Rusu crede că miza confruntării dintre Mihai Ghimpu, liderul liberalilor, și ministrul liberal al apărării, Anatol Șalaru, este complexă. O parte e jucată la Chișinău, unde împotriva ministrului rămas fără susținere politică se aruncă inclusiv eticheta de colaborator al KGB. Cealaltă parte s-ar juca la București. Potrivit lui Sebastian Rusu, partidele politice din România au mare interes să câștige voturile cetățenilor din Moldova pentru ca, prin intermediul lor, să întărească curentul unionist. Ideea de a i se retrage cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu ar aparține nu doar noului șef se stat, Igor Dodon, ci și lui Mihai Ghimpu, temător că o intrare în politica de peste Prut a fostului președinte al României l-ar scoate definitiv din scenă. Or, arată autorul acestui comentariu, Ghimpu deja a pierdut enorm ca imagine după scorul rușinos, sub 2%, obținut în alegerile prezidențiale.

Și Lulea Marius Dorin scrie la secțiunea de bloguri din „Adevărul”. În opinia luui, e chiar momentul potrivit ca Băsescu să se lanseze în politica de la Chișinău. Privind lucrurile ”la rece”, ar fi cam ”singura carte europeană ce se mai poate juca” în Moldova. Și nu doar Mihai Ghimpu se teme acolo de politicianul de la București, ci și celelalte partide pro-europene, rămase, fiecare în alt mod, fără lider-locomotivă.

Cititorul român află de la Cristian Unteanu, de asemenea din „Adevărul”, că Uniunea Europeană tocmai a clarificat ce înseamnă, mai bine zis ce NU înseamnă Acordul de Asociere încheiat cu Ucraina și nu numai. Nu înseamnă niciun fel de garanție de securitate din partea Uniunii, dar, firește, nu exclude sprijin pe această linie. Coroborat cu o declarație recentă a șefului NATO, înțelesul noilor decizii luate la vârful Uniunii Europene indică intenția de a susține evoluția democratică a Ucrainei, interesele ei de emancipare față de Rusia, fără să crispeze însă alte state membre pe ideea că s-ar fi făcut vreo promisiune de aderare. ”Recitiţi aceste angajamente şi înlocuiţi <Ucraina> cu <Republica Moldova> şi vedeţi ce iese” - își încheie articolul Cristian Unteanu.

Pe site-ul Republica.ro, Elena Calistru face o listă de 20 de lucruri care ar trebui ținute minte după recentele alegeri parlamentaredin România. Iată câteva: ”Au fost cele mai corect organizate alegeri de până acum”; trebuie recunoscut că ”PSD a tratat cu mult profesionalism tot ceea ce ține de campania electorală”; ”În campanie s-a simțit cel mai acut lipsa unor ONG-uri cu resursele și expertiza necesară, dar și a unei prese obiective și puternice (există, dar e prea puțin)”; absenteismul la vot e și vina societății civile. Au rămas prea puține ONG-uri, care reacționează ”numai când arde. Câteodată la propriu”. Pe de altă parte, constată contributoarea de la republica.ro, guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș a făcut în ultimul an cel mai puternic exercițiu de transparență dintre toate guvernele de după 90, ceea ce a dat curaj unor oameni noi să intre în politică.

XS
SM
MD
LG