Video // Avocatul lui Vlad Filat, despre decizia motivată a Curții de Apel Chișinău prin care ex-premierul a rămas condamnat la nouă ani de închisoare: „Este ilegală, nemotivată și scrisă incompetent”

Anticoruptie.md
14/12/2016
Igor Popa la Curtea de Apel Chișinău. Foto: Facebook/Popa şi Asociaţii

Decizia motivată a Curții de Apel Chișinău în dosarul lui Vlad Filat, fostul premier condamnat pentru acte de corupție, conține mai multe informații false, potrivit avocatului ex-demnitarului. De exemplu, în document este indicat faptul că un martor a făcut declarații în ședința instanței de apel, deși, în realitate, acesta nu a fost citat și nu a făcut depoziții. Totodată, omul de afaceri Ilan Șor, primarul orașului Orhei, care a depus un autodenunț în baza căruia a fost reținut Vlad Filat, nu a fost reaudiat, cu toate acestea magistrații fac trimitere la declarațiile businessmanului. 

„Decizia instanței de apel este abuzivă, denotă o lipsă de competență profesională din partea magistraților și o lipsă de responsabilitate la luarea unei asemenea decizii importante în această cauză penală. Aceste afirmații își găsesc fundamentarea în mai multe momente constatate pe baza deciziei. Instanța de apel operează cu neadevăruri, falsuri, pe care le-a inclus în decizie. În conținutul deciziei motivate se indică că martorul Frunze a făcut declarații în ședința instanței de apel. În realitate, acest martor nu a fost citat și nu a făcut careva declarații în apel. Referitor la alţi martori, în particular la Ilan Şor şi V. Bărbăneagră, deşi nu au fost reaudiaţi de către instanţa de apel, magistraţii au făcut trimitere la declaraţiile acestora. De fapt, judecătorii trebuiau să verifice declaraţiile prin reaudierea dumnealor”, a declarat avocatul Igor Popa. 

Potrivit avocatului, „incompetența instanței de apel rezultă și din motivarea neclară, confuză și incoerentă a unor semne importante pentru această cauză penală”. „De exemplu, Curtea de Apel indică la faptul că presupusa infracțiune de corupere pasivă s-a realizat la începutul lunii aprilie 2013, banal doar că - contractul de cesiune la BEM a fost semnat la 18 martie 2013. A fost ilegal reţinută de către instanţă infracţiunea de corupere pasivă comisă în luna aprilie 2013 într-un scop care a fost epuizat cu mult înainte, adică la 18 martie 2013 odată cu semnarea contractului de cesiune. În alte concluzii, magistrații de la apel constată că infracțiunea de corupere pasivă nu a fost comisă la începutul lunii aprilie 2013, dar a fost comisă la 6 martie 2013. În alte cazuri se constată data de 18 martie 2013 ca fiind data de comitere a infracțiunii”, a spus Igor Popa.

Defensorul susține că pentru a proba scopul infracțiunii de corupere pasivă, în decizia motivată sunt invocate declarațiile lui Victor Bodiu care ar fi afirmat că s-a întâlnit în februarie 2013 cu o persoană cu numele de familie Neumîvachin. „Conform răspunsului Departamentului Poliției de Frontieră, prin punctele de trecere controlate de autoritățile oficiale ale Republicii Moldova în privința lui Neumîvachin, în perioada 01.01.2013 - 01.11.2016, nu a fost fixată nicio traversare”, a precizat Igor Popa.

Avocatul a declarat că în cazul în care Curtea Supremă de Justiție nu va repara încălcările admise de instanțele ierarhic inferioare, urmează să fie depusă o plângere la CEDO.

Ex-premierul Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor. La 11 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința de condamnare a politicianului la nouă ani de închisoare. În schimb, magistrații au dispus anularea parțială a confiscării averii. La Curtea de Apel Chișinău, dosarul a fost examinat de către judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru. Nichifor Corochii, președintele completului de judecată, a refuzat să comenteze declarațiile lui Igor Popa. „Nu știu ce a declarat dumnealui și nu pot spune nimic”, a punctat judecătorul.  

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat recent o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

Anterior, atât societatea civilă, cât și Vlad Filat au cerut ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise. 

Anticoruptie.md
14/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii