O nouă instituție în subordinea CNA. Se va ocupa de recuperarea bunurilor infracționale

Anticoruptie.md
15/12/2016
CIJM

În Republica Moldova va fi creată Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI). Instituția își propune să fie subdiviziune independentă a CNA și se va ocupa de recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni de corupție și de spălare de bani. De asemene, Agenția va putea vinde bunurile sechestrate. Proiectul de lege cu privire la crearea ARBI a fost adoptat joi, 15 septembrie, în prima lectură, dar a stârnit critici din partea opoziției.

Potrivit proiectului de lege, prin crearea Agenției se dorește dezvoltarea capacităților și intrumentelor necesare recuperării bunurilor infracționale, în special în legătură cu infracțiunile de corupție și spălare a banilor. Domeniul de aplicare a legii îl constituie bunuri infracționale de pe teritoriul Republicii Moldova sau din străinătate, în cazul infracțiunilor săvârșite direct sau indirect de cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni străini și apatrizi, rezidenți sau nerezidenți ai Republicii Moldova. Bunurile infracționale trebuie să rezulte din infracțiuni săvârșite cu intenție, prevăzute de articolele Codului Penal care se referă la finanțarea ilegală a partidelor sau campaniilor electorale; încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor sau regulilor de acordare a despăgubirii; gestiunea frauduloasă a băncii, a societății de asigurări sau a societății de investiții, utilizarea contrar destinației a mijloacelor de împrumuturi interne sau din fonduri externe; manipularea unor evenimente sau pariuri aranjate; finanțarea terorismului; infracțiunile contra bunei desfășurări a activității în sfera publică și infracțiunile de corupție în sectorul privat; falsul în declarații și infracțiunile comise cu folosirea situației de serviciu.

Șeful ARBI va fi selectat în baza unui concurs public desfășurat de CNA și urmează a fi numit în funcție în baza deciziei Colegiului CNA. În cadrul Agenției vor activa ofițeri de urmărire penală, experți și specialiști în domeniul contabilitate și audit, ofițeri de investigații speciale, dar și specialiști în alte domenii. În total, Agenția va avea aproximativ 30 de angajați, care vor fi plătiți de CNA. Pentru întreținerea instituției, proiectul de lege prevede alocarea a 3% din valoarea bunurilor recuperate. Această prevedere a legii a provocat nemulțumirea unor deputați.

„Să presupunem că anul viitor Agenția va recupera miliardul furat. 3% dintr-un miliard reprezintă 600 de milioane de lei. Adică acești bani vor ajunge în bugetul CNA. O anumită sumă va fi folosită la cumpărarea tehnicii, dar de pe restul banilor ce să faceți? Vă veți cumpărați mașini noi?”, a întrebat socialistul Vasile Bolea.

În replică, Andrian Candu, unul dintre autorii legii, a explicat că astfel de agenții lucrează în colaborare cu instituții din exterior, iar o parte din cele 3% vor fi achitate pentru serviciile partenerilor externi. ARBI ar urma să devină funcțională peste un an de la adoptarea legii.

Anticoruptie.md
15/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii