Femeia consilieră care a transformat o groapă de gunoi într-o pădure

5

Situat în „Râpa lui Vişan”, o importantă atracție turistică naturală din R. Moldova, satul Taraclia se confrunta cu o gunoiște neautorizată, care era chiar la intrarea în sat. Asta până când Pelaghia Traci, consilieră locală și mentee în cadrul unui program susținut de UN Women Moldova, a reușit să convingă locuitorii satului să acționeze.

Cu un an în urmă, cei 4000 de oameni din satul Taraclia, raionul Căușeni, situat la 51 kilometri de Chișinău, sufereau din cauza gunoiștii neautorizate din localitate, dar și de mirosul insuportabil și o priveliște nu tocmai grozavă. Acum, grație consilierei locale Pelaghia Traci, care a participat în Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O!”, susținut de UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) prin Programul ONU „Femeile în Politică”, gunoiștea a dispărut și a fost înlocuită de o mică pădure de frasini, salcâmi și arțari.

4„Comunitatea trebuia să acționeze. Acest depozit de deșeuri din apropierea caselor noastre era o bombă ecologică cu ceas pentru sănătatea umană”, spune Pelaghia Traci.

Și deși satul Taraclia este unic în R. Moldova și chiar în lume, întrucât găzduiește una dintre cele mai importante atracții turistice naturale – rezervația „Râpa lui Vişan” – , iar locuitorii și consiliul local cunoșteau de mult timp această problemă, mare lucru nu s-a făcut, până când Pelaghia a decis să ducă la capăt rezolvarea acestui caz.

 

Astfel, consiliera la primul mandat, Pelaghia Traci, s-a înscris în Programul de Mentorat, unde a învățat cum să identifice problemele care trebuie rezolvate urgent, cum să implice comunitatea, să o responsabilizeze și cum să-i facă pe oameni să prețuiască tot ce se face pentru binele lor. Iar după mai multe consultări cu sătenii, ea a propus proiectul „Eco-Taraclia”, care a mobilizat comunitatea să acționeze în comun și să curețe movilele de gunoi. Oamenii de toate vârstele și de toate ocupațiile – femei și bărbați – de la muncitori la antreprenori au lucrat cot la cot și au evacuat grămezile de gunoi, transportându-le la o gunoiște autorizată din apropiere.

„Am încurajat oamenii să ne solidarizăm și să demonstrăm că nu doar insuficiența resurselor financiare blochează soluționarea unei probleme”, punctează consiliera. „Au fost nivelate și curățate circa două hectare de teren, iar apoi a fost transportat sol fertil pentru a pregăti zona de plantare a unei fâșii forestiere. Peste două luni, în locul gropii de gunoi a răsărit o pădure tânără cu 2000 de copaci”, afirmă femeia.

Mai mult, inițiativa Pelaghiei Traci a dus către dezvoltarea serviciului de evacuare a deșeurilor în comunitate, iar satul Taraclia și-a redobândit „unicitatea” sa. De altfel, și oamenii din comunitate sunt recunoscători și au observat că pădurea le-a îmbunătățit viața.

„Pelaghia Traci a rezolvat o problemă gravă și veche a localității noastre”, a spus încântat Vladimir Cucereavâi, primarul satului.

„Mirosul urât a dispărut din sat, iar oamenii vor fi mai sănătoși acum”, a spus Victoria Scorocârjă, o locuitoare a satului.

Reprezentarea femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor în R. Moldova este sub standardele internaționale și nu respectă angajamentele naționale și internaționale ale țării. Sporirea participării femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor este fundamentală pentru democrație și pentru a realiza o dezvoltare durabilă în Moldova.

Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O!” este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Programul ONU „Femeile în Politică” își propune să sporească reprezentarea politică a femeilor și creșterea participării lor în procesele de luare a deciziilor.

Până în prezent, Programul Național de Mentorat „INSPIR-O!” a contribuit la organizarea a 94 de activități de mobilizare a comunității și a 24 de proiecte comunitare, toate fiind implementate de femei consiliere. În total, 25.500 de oameni – 12.800 femei și 12.700 bărbați – au fost beneficiarii activităților Programului „INSPIR-O!”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente