Linkuri accesibilitate

„Episcopul Marchel ameninţă cu război civil, iar Mitropolia Moldovei ignoră recomandarea Curţii Constituţionale” (deschide.md)


„Președinte obține o primă satisfacție înlăturând un ministru care cocheta cu NATO” (Vasile Gârneț/Ziarul Național).

„Episcopul Marchel ameninţă cu război civil, iar Mitropolia Moldovei ignoră recomandarea Curţii Constituţionale”, titrează portalul deschide.md. Într-un articol se aminteşte că înalta Curte a cerut Parlamentului să adopte niște mecanisme pentru a nu admite implicarea Bisericii în campania electorală, iar Ministerului Justiției i-a amintit că poate acţiona în instanța cultele care încalcă legea. Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a spus pentru deschide.md că instituţia nu s-a sesizat marginea recomandării Curții, deoarece e preocupată, acum, de chestiuni mult mai importante, scrie sursa citată. Vicarul mitropolitan, Episcopul Ioan de Soroca a spus că nu cunoaște nimic despre recomandarea Curții Constituționale. „Eu nu sunt la curent, dar, evident, regretăm de fiecare dată când cineva dintre slujitorii cultului se implică în campania electorală”. Totodată, Episcopul Ioan a negat că Mitropolitul Vladimir l-ar fi sprijinit pe Igor Dodon în campanie. Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a spus că dacă Parlamentul va institui un mecanism privind sancționarea slujitorilor bisericii pentru implicarea în politică, el va condamna acest lucru. „Mai mult ca atât, vreau să vă spun că sancționarea Bisericii înseamnă război civil!”, a punctat Episcopul Marchel.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct

Tot pe tribuna.md analistul Igor Volniţchi analizează posibile scenarii privind evoluţia PD. Formaţiunea s-ar putea extinde, iar noul lider de partid ar putea fi Vlad Plahotniuc, care ulterior va prelua şi funcţia de premier. „Plahotniuc ar putea deveni Premier, dacă procesul amplu de reorganizare a Guvernului se va solda cu demisia actualului Cabinet de miniştri”, precizează analistul. Potrivit unui alt scenariu, PD va modifica sistemul electoral în unul uninominal sau mixt şi va declanșa alegerile parlamentare anticipate. „Aceste alegeri ar urma să consolideze poziţia PD şi să faciliteze venirea lui Vlad Plahotniuc în funcţia de Premier”, notează Volniţchi.

Portalul moldova.org publică un colimator de opinii despre disensiunile din interiorul PL, după ce formaţiunea i-a retras sprijinul politic ministrului apărării Anatol Şalaru. Politologul Corneliu Ciurea crede că Şalaru va fi demis din funcţia de ministru şi va fi exclus din partid. Analistul politic Victor Juc sugerează că mişcările centrifuge din interiorul partidului ar fi legate de căderea liberă în care s-ar află formaţiunea. Victor Juc nu exclude că în Republica Moldova va apărea un nou partid unionist, în frunte cu sau sub egida lui Traian Băsescu, iar Anatol Şalaru ar putea să devină unul din fruntaşii acestuia. Politologul Ion Tăbârţă consideră şi el că PL e într-un profund declin şi că ar avea nevoie de sânge proaspăt la conducerea partidului sau de un impuls ca să poată reveni. „În versiunea lui actuală, PL nu mai poate fi un partid influent pe arena politică din Moldova”, crede Ion Tăbârţă.

La același subiect, Vasile Gârneţ, notează în Ziarul Naţional una din dorinţele „fierbinţi” ale noului preşedinte Igor Dodon şi anume demiterea ministrului Anatol Şalaru se va împlini. „Președinte obține o primă satisfacție înlăturând un ministru care cocheta cu NATO, pleda pentru Unire și avea puseuri antirusești”, notează editorialistul. El crede că „jubilația lui Dodon” nu pare să-i deranjeaze pe liberali. „Ei nu se simt deloc responsabili că noul președinte pro-rus își va începe mandatul cu o victorie împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova”. Pentru Mihai Ghimpu și echipa sa contează să fie îndepărtat cel care a îndrăznit să-i pună sub semnul întrebării supremația și controlul total asupra partidului, constată Gârneţ. „Așa sfârșește cariera unui ministru pro-occidental în Moldova, care a avut impertinența și nesăbuința să-și contrazică șeful de partid, punctează editorialistul.

„Mihai Ghimpu „moare” urât prin suicid politic” notează analistul Iulian Chifu într-un comentariu pe deschide.md. „E ultimul mohican care se mai agață de o funcție efemeră, topind și ultimele procente ale partidului său din ambiție”, constată Chifu. El crede că Ghimpu trebuia să-şi dea demisia după scorul mic obţinut în campania prezidențială, iar rolul de locomotivă al PL nu putea fi asumat decât de Anatol Șalaru, căruia însă partidul i-a retras sprijinul politic. „Să-ți ucizi cel mai bun cal pentru a încerca să te menții în cursă e un infantilism politic și o dovadă de lipsă de simț al realității”, notează analistul. Iulian Chifu se întreabă dacă actuala coaliție va accepta „un mort ambulant și fără nicio șansă de detentă ca partener, în locul unui ministru bun și performant”. Iulian Chifu concluzionează că gestul lui Mihai Ghimpu îngroapă și coaliția și întărește o eventuală dreaptă europeană de opoziție.

Editorialistul ediției din Moldova a Evenimentului Zilei, Mădălin Necșuțu, critică gestul președintelui Igor Dodon de a-l felicita pe noul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cu ocazia victoriei obținută în alegerile nerecunoscute. Acest gest, de facto, „recunoaște Transnistria ca entitate separată cu un șef de stat autentic”, scrie comentatorul. El observă că noul lider al administrației transnistrene a părut indiferent la „cântecele de sirenă” ale lui Dodon. Editorialistul crede că acesta este „un semnal clar al Rusiei care îi cere lui Dodon să stea cuminte în banca lui la Chișinău, deoarece Krasnoselski va vorbi cu el numai când va vrea Kremlinul”. Mădălin Necșuțu mai observă că, în paralel, Dodon a transmis o „felicitare otrăvită” PSD-ului de la București. „Dodon încearcă să se poziționeze în mijlocul tuturor evenimentelor, dar nu reușește să influențeze nici unul. El nu se poate nici acum deroba de mantia de șef de colhoz politic”, concluzionează editorialistul.

Jurnalistul Sergiu Praporșcic scrie pe sputnik.md că președintele Igor Dodon s-ar afla acum la răscruce și ar urma să aleagă una din două opțiuni posibile și anume să continue războiul cu PD sau să opteze pentru pace politică. În cazul în care el îşi va continua retorica antioligarhică și atacurile la adresa PD, Dodon i-ar putea asigura PSRM o poziție „extrem de favorabilă” la parlamentarele din 2018 și un scor de peste 50 de mandate. Totuși jurnalistul sugerează că mai oportună pentru Dodon, dar şi societate ar fi coabitarea politică cu guvernarea, opţiune ce ar fi împărtăţită şi de PD, crede Sergiu Praporşcic.

Portalul tribuna.md publică un interviu cu președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. El spune că plecarea lui Marian Lupu de la conducerea formaţiunii este o decizie care „va oferi șansă partidului, într-un fel îi dezleagă mâinile în ajun de alegerile parlamentare din 2018, ca să se mobilizeze şi revigoreze”. Diacov a evitat să spună dacă formaţiunea sa care domină coaliţia de guvernare ar intenţiona să reformeze sistemul electoral. „O să vedem, suntem în discuţii”, a spus Diacov. El exclude un eventual scrutin parlamentar anticipat în 2017, dar şi o eventuală cădere a guvernului Filip. Dumitru Diacov neagă că PD ar putea fuziona cu alte formaţiuni şi să formeze un mega-partid social democrat.

XS
SM
MD
LG